N.E.R.D.

'Nothing'

01.11.2010 u 20:00

Bionic
Reading

Danas, devet godina nakon prvog albuma, dvije su stvari jako zanimljive – prva je ta koliko N.E.R.D. više gotovo nimalo ne sliči svojim funk-rap-rock počecima

Druga je ta da su upravo 2010. momci snimili možda najbolju pjesmu još od 'Lapdancea' i 'Rockstara' – sama činjenica da je nisu producirali Pharrell i Chad, jezgra benda poznata i kao produkcijski duo The Neptunes, već dvojac francuskih house i disko čarobnjaka Daft Punk (a da pritom stvar, usput rečeno, uopće nije house i disck!), ukazuje na to koliko se toga promijenilo.

'Hypnotize U'

Na kraju krajeva, promijenilo se još nešto jako važno – Neptunes i Pharrell kao takav više nisu u svakom drugom velikom hitu na radiju i televiziji, pa je valjda i pritisak, u odnosu na one godine kada se niste mogli ni okrenuti da ih ne čujete, daleko manji. Doduše, istina je da je N.E.R.D. uvijek i bio neka vrsta poligona za eksperimente i osobne fascinacije nevezane uz ostatak multimilijunskih produkcijskih dealova, ali čini se da se sada uspio opustiti do kraja.

N.E.R.D. je, dakle, jer No-one Ever Really Dies, ipak preživio sve promjene – i eto ga natrag na sceni s četvrtim studijskim albumom, prepunim... Svega i svačega.

Pharrell u svom klasično stupidnom stilu opisuje materijal kao spomenik ovim vremenima u kojima ratovi bjesne na sve strane, ekonomija se raspada, 'ali djevojke su i dalje divne', no iako teško možemo vjerovati da će 'Nothing' biti spomenik kojem će se desetljećima kasnije ljudi vraćati onako kako se danas vraćaju glazbenim memorabilijama na prohujale soundtracke društvenih fenomena šezdesetih, osamdesetih i devedesetih, činjenica jest da je sklepan od nekih jako, jako dobrih pjesama uz koje se možemo zabaviti barem sljedećih godinu do dvije, u svim prilikama i godišnjim dobima.

Jer ovdje uistinu ima ponešto za svakoga – klasične klupske poskočice 'Party People' (feat. T.I.) i 'Hot-n-Fun' (feat. Nelly Furtado) susreću 70's soul-funk 'Perfect Defect' i 'Sacred Temple', no ima tu u igranja kakve možete pronaći samo na albumima N.E.R.D.-a, kao što su srednjovjekovna dvorska koračnica pomiješana s P-funkom 'I've Seen The Light / Inside Of Clouds', 'crno-bijeli' barski jazzy blues 'It's In The Air' ili bizarna retro-balada 'Life As A Fish'.

'Nothing' možda nije njihov najbolji album, ali svakako jest jako dobar i definitivno nije 'ništa'!

Ocjena: 7/10

Izdavač: Star Trak / Interscope