SVEČANO OTVORENJE

'Noć hrvatskog filma i novih medija' u kinu Europa

12.06.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Prva 'Noć hrvatskog filma i novih medija' održat će se 14. lipnja, na 17 različitih lokacija diljem Lijepe naše. U 8 gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova. Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika, Borivoja Dovnikovića -Borde, Željka Sarića, Branka Ištvančića i Leile Topić, sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt

Svečano otvorenje manifestacije 'Noć hrvatskog filma i novih medija' će se održati 14. lipnja u zagrebačkom kinu Europa s početkom u 20 sati. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. U 20 sati započinje se s prvim dijelom programa posvećenom filmskoj glazbi, koncertnim nastupom Cantus Ansambla, jednog od najboljih hrvatskih ansambala specijaliziranog za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe koji će nas odvesti na zanimljivo i opuštajuće putovanje kroz povijest hrvatskog filma.

Na pozornici kina - Spajanje glazbe i filma

Stilski vrlo šarolika, pod utjecajem raznih stilova klasične glazbe, jazza, mjuzikla, operete, popularne glazbe; filmska glazba nastoji dvjema umjetnostima dati gotovo jedinstvenu mogućnost da zažive zajedno u jednom djelu, što nije nimalo lak zadatak. I upravo ćete u sklopu otvaranja manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija imati prilike čuti neka od antologijskih djela hrvatske filmske glazbe u izvođenju Cantus Ansambla, a u aranžmanu Frane Đurovića, kao svojevrsni glazbeni presjek od njenih samih početaka pa sve do današnjih dana, u kojoj je prikazano majstorstvo i invencija autora, čija je filmska glazba ostavila značajan trag postavši upamćena sve do danas.

Najbolje od hrvatske animacije, kratkog igranog i dokumentaraca

Potom slijedi projekcija jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog animiranog filma – 'Surogat', te kratkog filma koji priča priču o stvaranju animiranog filma 1001 crtež. Prije kratke pauze Zagrepčani će imati priliku pogledati i retro dokumentarne filmove o Zagrebu, dok u 22 sata počinje blok najboljih dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Počinje se s igranim filmom 'Izgubljena olovka' Fedora Škubonje, nagrađenim na festivalu u Cannesu, gdje je proglašen jednim od deset najboljih dječjih filmova, a dobio je i Zlatnog lava u Veneciji.

Tu su i legendarni dokumentarni filmovi doajena dokumentarnog filma, Krste Papića, 'Jedno malo putovanje', te dugo godina zabranjeni film Petra Krelje, 'Splendid Isolation', eksperimentalni klasik 'Rođendan stalagmita' Miroslava Mikuljana,, te kultni film 'Činča' Nenada Puhovskog, o zagrebačkoj 'it-djevojci' 70-tih, Činči. Za kraj bloka tu je jedan od najpoznatijih hrvatskih kratkih igranih filmova, 'Poslije podne (puška)' proslavljenog Lordana Zafranovića

U ponoć će posjetitelji kina Europa imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika, 'Tri Ane' - film o potrazi jednoga oca, vozača tramvaja u penziji, za kćerkom izgubljenom u ratu, 'plavom djevojčicom s pletenicama' koja je sada u ranim dvadesetma. Umjesto jedne, pronalazi tri 'Ane' od kojih je jedna beogradska kazališna glumica (Svetlana Mišković), druga mlada majka u nesretnom braku sa zagrebačke periferije (Marija Kohn), a treća zagrebačka doktorica koju je usvojila fina obitelj (Dubravka Gall). Upravo u te tri Ane leže tri svijeta pomoću koji je redatelj Branko Bauer izgradio dokumentarističku piramidu društva svoga vremena, bivše Jugoslavije, šetajući između bolnica i kazališta, hotela i težačkog prigrađa.

Novi Mediji

Na pitanje Što je medijska umjetnost? zapravo je nemoguće dobiti precizan ili jednoznačan odgovor. Razloga je mnogo upravo zbog teškoća prilikom određivanja što je novo u sve bržem razvoju tehnologija i medija. U dvorani Muller kina Europa od 22 sati prikazivati će se radovi autora koji su se tijekom posljednjih desetak godina istaknuli na domaćoj i međunarodnoj sceni, s fokusom na radove koji se kritički odnose prema vlastitom filmskom ili video mediju. Uz to, u središte interesa stavili smo radove koji na inovativne načine izazivaju uvriježene narativne postulate, postavljaju pitanja o vrijednosti dokumentarnog iskaza, rekontekstualiziraju, prisvajaju ili sempliraju pronađenu video odnosno filmsku građu ili pak eksperimentiraju s uobičajenim filmskim postupcima.

Filmska tribina: Hrvatski film između umjetnosti i publike?

Dvorana Muller kina Europa, 18 sati
Voditelji tribine: filmski kritičar Boško Picula, povijesničar filma Daniel Rafaelić

Nasuprot uvriježenom mišljenju da hrvatska kino publika izbjegava suvremeni hrvatski film, početak aktualnog desetljeća donio je niz hrvatskih filmova koji su u domaćim kinima postigli zavidnu gledanost. Jesu li ovi žanrovski i autorski različiti filmovi (komedije, filmovi za djecu i mlade, romantične drame,...) uistinu vjesnici novog odnosa između hrvatske kinematografije i publike ili je u pitanju samo kratkotrajna promjena dugotrajnog trenda? Gdje je danas hrvatski film između stalne potrebe za umjetničkom evaluacijom i komunikacije s hrvatskom publikom? Na ova pitanja u sklopu tribine Hrvatski film između umjetnosti i publike? odgovaraju redatelji Veljko Bulajić, Vinko Brešan i Lordan Zafranović, filmska kritičarka Diana Nenadić te filmski producent Stanislav Babić, u 18 sati u dvorani Muller kina Europa

Besplatan ulaz na sva događanja!

Sve dodatne informacije pronađite na službenim stranicama manifestacije noc-filma.hr ili na službenoj facebook stranici.