'UBIJ IH NJEŽNO'

Nježni ubojica Brad Pitt

17.12.2012 u 08:09

Bionic
Reading

Redatelj Andrew Dominik predstavio se još jednim vrlo dobrim filmom, nakon 'Ubojstva Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda'

Ovoga puta radnja je smještena u suvremenost, preciznije u SAD 2008. godine, usred predizborne kampanje koju su vodili George W. Bush i Barack Obama i neposredno nakon strašne oluje Katrina koja je poharala New Orleans. Temeljen na romanu 'Cogan's Trade' Georgea V. Higginsa, Dominikov tezični film prije svega je slika depresivne, sebične, pohlepne Amerike, zemlje nemorala i nepravde u kojoj se svatko brine samo za svoje interese.

'Amerika nije zemlja, ona je biznis. Tu je svatko sam za sebe', govori na kraju filma glavni (anti)junak Jackie kojega tumači vrlo dobri Brad Pitt, glumac koji iz projekta u projekt potvrđuje koliko je glumački sazreo i da je daleko više od lijepog lica. U Dominikovoj Americi ideja o 'zajedništvu i jednoj naciji' samo je isprazna floskula kojom političari, bez obzira koju opciju zastupaju, neuspješno pokušavaju 'prodati' građanima, no istina je puno jednostavnija – svijetom caruje novac, SAD-om upravljaju financijske elite, dok one političke samo ponavljaju istovjetne fraze. Nema razlike između Busha i Obame, demokrata i republikanaca, poručuje Dominik. Zemljom vladaju banke i korporacije, a njihov svjetonazor i način funkcioniranja okrutan je i hladan kao i mafijaški. Nema razlike između korporacije i mafijaške organizacije, kao da zaključuje autor.


A i radnike iz oba sektora u 'Ubij ih nježno' muče slični problemi - nezaposlenost, pad cijene rada, šefovi neskloni donošenju odluka i preuzimanju odgovornosti... Dominikov film na trenutke je toliko duhovit, kao da je nadahnut legendarnim stripom 'Dilbert'.

'Ubij ih nježno' neuvijena je politička alegorija, krvava, apsurdna i duhovita istovremeno. Tmurna je to slika Amerike u kojoj se političari razbacuju frazama dok ih stvarnost demantira, nema socijalne službe, nema pomoći institucija, ne treba je ni očekivati. Svatko je prepušten sam sebi i snalazi se najbolje što može. Naime, u 'zemlji mogućnosti' vrijede ista pravila kao i u svijetu podzemlja.

Osim sjajnog Pitta, vrlo dobre role odigrali su i James Gandolfini i Ray Liotta, a izvrsnim izborom pokazao se i relativno nepoznati Scoot McNairy ('Argo') u jednoj od glavnih uloga, onoj brbljavog bivšeg zatvorenika Frenkieja, koji se u situaciji opće krize i neimaštine pokušava izboriti za koricu kruha, na legalan ili ilegalan način, svejedno.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:
Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda