ESMA REDŽEPOVA

Nije slučajno da moja turneja kreće iz Zagreba

14.12.2012 u 17:27

Bionic
Reading

Kraljica romske glazbe koncertom u Lisinskom u ponedjeljak će obilježiti 55 godina karijere. Zagrebačkim koncertom započinje regionalnu, obljetničku turneju. Tim povodom Croatia Records izradila je za nju skulpturu poznate Jugotonove ptice

Kraljica romske glazbe Esma Redžepova koncertom u Lisinskom u ponedjeljak će obilježiti 55 godina karijere. Žena impresivnog života i glasa upravo zagrebačkim koncertom započinje regionalnu, obljetničku turneju. Povodom te impozantne brojke u diskografskoj kući Croatia Records odlučili su joj izraditi skulpturu poznate Jugotonove ptice. Zaštitni je to znak kuće u kojoj  je Esma Redžepova s ansamblom Teodosievski svojevremeno, prije više od pola stoljeća, započela svoju respektabilnu karijeru. Esma i ansambl Teodosievski za Jugoton davnih 50-ih snimaju svoju prvu ploču 'Zašto si me, majko, rodila', a nakon toga i veliki hit 'Čaje Šukarije'.

'Nisam slučajno izabrala Zagreb za početak moje turneje, zato što sam svoju prvu ploču izdala za nekadašnji Jugoton, danas Croatia Records. Na ovom zajedničkom druženju u Zagrebu moja publika može očekivati da kroz pjesmu napravimo jedan muzički vremeplov i sjetimo se što je sve bilo hit u ovih 55 godina. U Jugotonu sam snimila i singl 'Čaje Šukarije', pjesmu koja me prati punih 55 godina, pa se zagrebačkim koncertom želim odužiti gradu iz kojeg sam krenula', rekla je Esma Redžepova.

Jedva je čekala da pjeva s tatom
U dugogodišnjoj karijeri njezin je glas odjekivao mnogim svjetskim dvoranama, imala je i više od dvjesto nastupa godišnje, a neki od najznačajnijih su nastup u Sydneyju pred tristo tisuća ljudi, zatim North Sea Jazz Festival te nastup na Womad Festivalu u Španjolskoj, kojem je prisustvovalo sto tisuća ljudi.

Taj tempo danas je, priznaje, malo slabiji. I dalje je vrlo aktivna, gostuje na svim većim festivalima, a i turneje su tu. Sa smiješkom se sjeti ranog djetinjstva, dugih zimskih noći u kojima je otac svirao i tjerao djecu da plešu i pjevaju kako bi razbili monotoniju, jer tada nije bilo ničega osim radija. Esmina braća i sestre na to su gledala kao na šalu, a ona je već tada to smatrala vrlo ozbiljnom stvari i jedva je čekala da dođe red na nju.

U politici je glas siromašnih
Osim po glazbi i božanstvenom glasu, Esma Redžepova nadaleko je poznata i po svom humanitarnom radu. Zajedno sa suprugom odgojila je 47 usvojenih sinova, od kojih sada ima 128 unučadi i 21 praunuče, a cijela se obitelj nedavno okupila na svadbi jednog od unuka.
Bila je ambasadorica Ujedinjenih naroda, dva puta se našla među nominiranima za Nobelovu nagradu za mir. U politiku je ušla samo s jednim ciljem, da bude glas siromašnih i zalaže se za njihov bolji život.

Nakon Zagreba, Esma Redžepova za 2013. najavljuje koncerte u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Sarajevu i, naravno, sve završava makedonskom turnejom. Upravo će u Makedoniji, u Skoplju, Esmi biti uručena poznata zlatna skulptura Jugotonove ptice, koju će joj Croatia Records predati za sjajnih 55 godina njenog umjetničkog rada.