SIR IAN MCKELLEN

'Ni jedan deklarirani homoseksualac nije dobio Oscara'

26.01.2016 u 10:04

Bionic
Reading

Rasprava o bojkotu ovogodišnje dodjele Oscara ne jenjava, a oglasio se i ugledni britanski glumac, Sir Ian McKellen (76). Filmski veteran koji je dva puta bio nominiran za nagradu Oscar, osvrnuo se na medijsku prašinu, a za Guardian je izjavio kako je homofobija u Akademiji jednako veliki problem kao i rasizam

Nakon bojkota na koji su pozvali bračni par Will Smith i Jada, javio se i Sir Ian McKellen koji iza sebe ima dvije nominacije, ali ni jednu osvojenu nagradu Akademije. Povodom predstavljanja programa o Williamu Shakespeareu i Britanskom Filmskom Institutu u Londonu, oglasio se uz cijelu medijsku buku oko Oscara.

'Ni jedan deklarirani homoseksualac nikada nije osvojio Oscara, pitam se je li to zbog slučajnosti ili predrasuda', započeo je. Pitanje što ima reći na to što su Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman i Sean Penn osvojili Oscare za uloge homoseksualaca, nije ga pretjerano impresioniralo.


Sir Ian McKellen dva puta je bio nominiran za Oscara, ali kipić nikada nije osvojio

'Pametno, jako pametno. A zašto ja nisam osvojio kipić za to što sam glumio heteroseksualca? Dva puta sam imao pripremljen govor i dva puta sam ga moram vratiti nazad u džepove', rekao je McKellen.

McKellen je odigrao brojne itekako zapažene uloge, od kralja Leara do čarobnjaka Gandalfa u trilogiji 'Gospodar prstenova', a kao jedan od prvih deklariranih homoseksualaca u Hollywoodu osnovao je i udrugu 'Stonewall' koja promiče ljudska prava. Smatra kako su kritike ovogodišnjih nominacija zbog nedostatka etničke raznolikosti itekako legitimne te je kazao kako smatra da je vrijeme da Akademija počne s određenim reformama.


Kao Gandalf u trilogiji 'Gospodar prstenova'

'Mislim da čovjek treba živjeti u Hollywoodu, gdje Oscari znače puno više nego igdje drugdje i tek će onda shvatiti zašto su emocije oko svega tako jako izražene. I sasvim je legitimno da su Oscari postali fokus rasprave o ravnopravnosti svih glumaca. To su prošle žene, prolaze crni glumci i glumice, a prolaze i homoseksualci', smatra McKellen.

Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti najavila je da će unijeti niz promjena u svoj ustroj i glasačko tijelo, čime je odgovorila na kritike filmaša.