UBOJITE I NEODOLJIVE

Najseksi akcijske junakinje

07.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Žene oduvijek pokušavaju izboriti svoje pravo da budu ravnopravne s muškarcima, uključujući i pravo da šutaju guzice. Na sreću svih filmofila, sve je veća vojska filmskih junakinja koje preplavljuju filmska platna dokazujući da znaju, osim guza i sisa, pokazati i zube i mišiće. Zavidnom vještinom udaraju, razvaljuju, pucaju iz strojnica i dižu stvari u zrak, a da slika bude zaokružena i nitko ne ostane razočaran, često to rade u štiklama i pripijenim minicama. Prisjetimo se nekih od najseksi akcijskih junakinja

Angelina Jolie, 'Tomb Raider

Ovoga puta Angelinu nećemo čuvati za kraj. Njezin vrtoglavi uspon do trona akcijske kraljice Hollywooda započeo je filmskom preradom jedne od tada najpopularnijih računalnih igara, ponajviše zahvaljujući naslovnoj heroini. Oba nastavka filmske sage o Lari Croft više su se naslanjala na kultni status glavnog lika nego na kvalitetnu fabulu, no to nije spriječilo Angelinu da se u ulozi akrobatski nastrojene i do zuba naoružane arheologije pokaže u potpunosti sposobnom za sve fizičke zahtjeve akcijskog glumačkog zadatka, a da pritom ne izgubi na seksipilu. Uloga Lare Croft bila je dovoljna audicija za ostale naslove sličnog karaktera, pa je svoj akcijski potencijal reprizirala u 'Gospodinu i gospođi Smith', Bekmambetovom hitu 'Tražen', a već ovoga mjeseca ćemo moći ponovno gledati njezinu mrku facu u akcijskom izdanju u nadolazećem 'Salt'.

Uma Thurman, 'Kill Bill

Nemali je zadatak odraditi 247 minuta celuloidnog materijala, osobito kad se radi o dva dijela epskog prikaza borilačkih vještina kojima glavna junakinja posmica ukupno 77 zlikovaca. No Umi Thurman to je pošlo za rukom istovremeno pretvarajući Nevjestu iz žrtve s kojom svi suosjećaju u nezaustavljivi stroj smrti. Kada film režira takav majstor filmskog nasilja kao što je Quentin Tarantino i za svoju muzu izabere neobično atraktivnu i još neobičnije seksipilnu Umu Thurman, onda je to poslastica da prste poližeš. Premda u oba nastavka filma krv pršti na sve strane, seksipilna Uma u ulozi Nevjeste u vrišteće žutoj opravi i prodornim plavim očima gledateljima usmjerava pažnju na nešto oku ugodnije od poznavanja borilačkih vještina - na sebe samu.


Cameron Diaz, Lucy Liu i Drew Barrymore, 'Charliejevi anđeli

Trostruka poslastica poslužena ljubaznošću starog Charlieja! Najpoznatiji njegov anđeo koji je sedamdesetih godina proslavio seriju bila je neodoljiva Farrah Fawcett zbog čije upečatljive pojave su gledatelji zahtijevali repriziranje prve epizode ove kultne serije. Teško je bilo slijediti seksipilne stope Farrah Fawcett, no Cameron, Drew i Lucy su se odlično snašle. Neopterećene potrebom za uvjerljivosti i smislom, obje filmske adaptacije pokazale su se urnebesno zabavnima, igrajući, naravno, na kartu lepršavog seksipila naslovne trojke, presječene čestim akcijskim sekvencama koje prkose zakonima fizike. Usput, 264 milijuna dolara zarade potvrđuju da je publika spremno prihvatila trojac heroina u inače testosteronom ispunjenom svijetu filmske akcije.

Sigourney Weaver, serijal 'Alien'

Dvojica filmskih velikana, Ridley Scott i James Cameron, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih na neki su način odredili budućnost akcijskih junakinja na filmu, vizionarski ili slučajno ih stavljajući u futurističke znanstveno fantastične akcijske situacije. Ridley Scott je u svojem 'Osmom putniku' udahnuo život Ellen Ripley, stvorivši arhetipnu akcijsku junakinju koja je definirala žensku udarnu moć na filmu. James Cameron se u drugom dijelu sage 'Alien' također poigrao s njezinim likom koji se do kraja serijala pokazao opakijim od voda marinaca, zatvorskih nasilnika i, što je najvažnije, horde nevjerojatno gadnih vanzemaljskih monstruma koji krvare kiselinu. Ripley je publika toliko zavoljela da se nakon pogibije jednostavno morala vratiti u novom nastavku. Zanimljivo je da je u scenariju 'Osmog putnika' glavni lik zamišljen kao muška uloga, no producenti filma mogu samo zahvaliti Ridleyju Scottu i Jamesu Cameronu na vizionarskom izboru glumice. Kraj 'Osmog putnika' ne bi bi toliko efektan s muškim junakom u gaćama, a kad bismo morali birati između mačo frajera i žene koja barata ogromnim egzoskeletnim viljuškarom, budimo iskreni, žena je jednostavno više kul.

Linda Hamilton, 'Terminator 2'

Lena Headey bila je prava faca kao žena spartanskog kralja Leonide u '300'. Bili bismo zadovoljni da je istu energiju pretočila u lik Sare Connor u 'Sarah Connor kronikama', umjesto da je majku pokretača otpora protiv strojeva i posrednog spasitelja ljudske vrste prikazala kao cmoljavu i zabrinutu kućanicu. Bili bismo još više zadovoljni da je naučila lekcije koje je ponudila Linda Hamilton u drugom nastavku sage 'Terminator' jer je njezina Sarah Connor onakva kakvu želimo zamišljati. Isklesanoga tijela, poganog jezika i nezaustavljivog instinkta za preživljavanje, Hamilton je Connoricu pretvorila u ubojitu, iako ogorčenu junakinju spremnu na ama baš sve, točnije u prekaljenu gerilsku ratnicu koja barata svim oružjem, sama liječi svoje rane, a u šoping ne odlazi po namirnice, nego po materijal za bombe kućne izrade. Najbolje je ukratko opisuje razgovor sa psihijatrom u kojemu mu, nakon što mu slomi ruku, objasni da u čovjekovom tijelu postoji 215 kostiju, to je tek jedna. Drugim riječima, bolje je da vam ne padne na pamet stati joj na put.

Halle Berry, 'James Bond

Nakon što su joj brojni talenti prikazani u 'Monster's Ballu' priskribili Oscara, Halle Berry odlučila je svoj seksipil usmjeriti prema akcijskom žanru. Ime fijaska u koji su bili uključeni neki kožni kostimi i neke mačke ovdje nećemo spominjati, nasreću, u svoj akcijski potencijal imala nas je prilike uvjeriti dvije godine prije spomenutog promašaja. Na spomen imena Halle Berry, vjerojatno se dobar dio muške publike odmah prisjeti scene u kojoj kao Jinx Johnson izlazi iz mora preotevši svjetla pozornice od najpoznatijeg tajnog agenta koji se, vjerojatno zbunjen iznenadnim seksipilom pred sobom, po prvi puta predstavio jednostavno sa 'James Bond'. Kako ne bi sve ostalo samo na talentu da izgleda dobro, kao šlag na torti ponudila nam je finale filma u kojem pokazuje svoju vještinu s mačem, i to ni manje ni više nego u avionu koji pada izvan kontrole.

Milla Jovovich, 'Peti element

Gledajući kroz prizmu akcije, danas je Milla Jovovich najpoznatija po svom doprinosu serijalu 'Resident Evil'. No to joj ni izdaleka nije prvi doticaj s podignutom razinom adrenalina. Prije nego što se uhvatila ukoštac s mutiranim čudovištima, Milla je nataknula srednjovjekovni oklop, latila se mača i preskačući sve prepreke jurišala sama na britanski dvorac kao od Boga poslana Ivana Orleanska. No, omiljeno djelo njezinog tadašnjeg supruga, Luca Bessona, upoznalo je svijet s akcijskim potencijalom ove biše manekenke. Kao Leeloo, ključni sastojak 'Petog elementa', Milla je očarala gledatelje, ne samo kao krhka i polugola došljakinja iz svemira kojoj treba zaštita snažnog muškarca, nego i kao borilačkim vještinama naoružana junakinja koja uz gimnastičarske akrobacije šuta guzice intergalaktičkih nasilnika, a sve uz dojmljive taktove futurističke opere.

Jessica Alba u 'Fantastičnoj četvorci', Kate Beckinsale u 'Underworldu', Charlize Theron u 'Aeon Flux', Jennifer Garner kao Elektra, Zoe Saldana kao plavoputa Neytiri, Lucy Lawless kao Xena, Carrie-Anne Moss kao Trinity... Lista je duža nego što se isprva čini, stoga, pridružite nam se u komentarima i otkrijte nam koja je vaša omiljena akcijska junakinja koja zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: