TOP 13

Najgori spin-offovi ikad snimljeni

20.01.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Svemu dobrom jednom dođe kraj pa tako i svaka dobra televizijska serija snimi svoju posljednju epizodu posljednje sezone i zatvori priču. No neke serije ostvarile su toliki uspjeh i naklonost publike da se često odluči napraviti spin-off serije, odnosno svojevrstan 'nastavak na seriju' koji prati radnju određenog lika iz originalne serije. Genijalna ideja namijenjena hranjenju apetita najvjernijih obožavatelja za 'još', stvaranje prostora za nešto novo napravljeno na dobrim temeljima ili samo prilično nekreativan način brze i relativno sigurne zarade, procijenite sami. U nastavku vam donosimo neke od najgorih spin-offova ikad snimljenih, po izboru Business Insidera

1. Joey (2004. – 2006.)
Spin-off od: Friends (Prijatelji; 1994. – 2004.)

Popularna NBC-ova serija 'Prijatelji' ostvarila je toliki uspjeh u svom 10-godišnjem prikazivanju da ne čudi kako njezin spin-off nije doživio istu slavu i uspjeh.
'Joey' prati život glavnog lika Joeyja Tribbianija (Matt LeBlanc) nakon preseljenja iz New Yorka u Los Angeles zbog rada na glumačkoj karijeri. Unatoč jakoj promociji, serija nije uspjela pridobiti gledatelje i nakon dvije sezone otkazana je.

Kao odgovor na mlaku izvedbu, LeBlanc je kasnije izjavio da bi to ipak opet ponovio.

'Mislim da je to bila dobra serija. Samo smatram da smo pričali priče koje su oslabjele lik', izjavio je LeBlanc za list The Guardian.
'Opisali su momka koji je postao jako nesiguran u sebe u svojoj novoj okolini, u Hollywoodu, bez prijatelja, nije u stanju upoznati cure, po čemu je u 'Prijateljima' bio poznat – a to nije Joey. On je uvijek bio besprijekoran optimist. Oduvijek. A takvog lika nisu opisali. To mi je bilo vrlo frustrirajuće.'


2. The Lone Gunmen (Usamljeni revolveraš; 2001.)
Spin-off od: The X-Files ( Dosjei X; 1993. – 2002.)

'Usamljeni revolveraš', koji je doživio premijeru tijekom kratke pauze u emitiranju 'Dosjea X', odvijao se oko likova Melvina Frohikea, Johna Fitzgeralda Byersa i Richarda Langlyja, koji su vodili časopis o teorijama zavjera.
Serija je otkazana nakon 13 epizoda.


3. Top of the Heap (Vrh Gomile; 1991.)
Spin-off od: Married… With Children (Bračne vode; 1987. – 1997.)

'Joey' nije bio jedini neuspješni spin-off Matta LeBlanca.
Pojavio se također i u 'Top of the Heap', seriji koja se nastavila na epizodu 'Bračnih voda' koja je nosila isto ime. Bazirajući se na likovima Charlieja Verduccija i njegova sina Vinnija, spin-off je trajao sveukupno sedam epizoda.


4. The Tortelli's (1987.)
Spin-off od: Cheers (Kafić uzdravlje; 1982. – 1993.)

Prikazivanje 'Tortelli'sa' započelo je dok se 'Kafić uzdravlje' još emitirao, s pokvarenim Nickom Tortllijem kao glavnim likom (Carlin bivši muž iz Kafića uzdravlje) koji pokušava ostvariti sretan život sa svojom novom ženom. Nakon niskih ocjena kritika, mreža NBC otkazala je seriju nakon 13 epizoda.

Sljedeći spin-off 'Kafića uzdravlje', 'Frasier', jedan je on najpopularnijih spin-offova svih vremena. Većina likova iz 'Torelli'sa' ponovno se pojavila u 'Cheersu', nakon otkazivanja spin-offa.

5. After MASH (Nakon MASH-a; 1983. – 1984.)
Spin-off od: M*A*S*H (1972. – 1983.)

Kada se 11. i ujedno posljednja sezona 'MASH-a' počela približavati svom kraju, njen spin-off 'After MASH' preuzeo je noćni termin ponedjeljkom na mreži CBS prikazujući kronike pukovnika Pottera, Klingera i oca Mulcahyja u vremenu nakon završetak korejskog rata.

Kada je mreža prebacila termin spin-offa na utorak navečer, nakon serije 'The A-Team', rang Nielsenove serije pao je sa 15. mjesta na 90. i 'After MASH' se prestao prikazivati nakon 9. epizode u drugoj sezoni.
Spin-off 'After MASH-a', 'Trapper John, M.D.', bio je malo uspješniji u odnosu na svog prethodnika prikazujući se narednih sedam godina.


6. Baywatch Nights (1995. – 1997.)
Spin-off od: Baywatch (1989. – 2001.)

'Baywatch' bez Pamele Anderson bio je daleko lošiji pokušaj od originala.

'Baywatch Nights', u kojem je glavni lik utjelovila zvijezda serije prethodnice, David Hasselhoff, napravila je prekretnicu od svog esencijalnog i prepoznatljivog konteksta koji se temelji na akcijskim scenama spašavanja prema znanstvenofantastičnoj drami u kojoj se Hasselhoffu pridružuje vodnica Garner Ellerbee na radu u detektivskoj agenciji.


7. Mrs. Columbo (Gospođa Columbo; 1979.- 1980.)

Spin-off od: Columbo (1968. – 2003.)

Nitko zapravo nije htio gledati ženu poznatog poručnika, Kate Mulgrew, kako rješava zločine dok istovremeno odgaja dijete. Seriji također nije pomogla činjenica da se Columbo nije pojavio ni u jednoj od 13 epizoda unatoč tome što se njegova prisutnost mogla osjetiti u seriji – po njegovu automobilu parkiranom na prilazu ispred kuće, pepeljare ispunjene prepoznatljivim zelenim čikovima njegovih cigareta itd.

Nekoliko promjena naslova (Kate Columbo / Kate the Detective / Kate Loves a Mystery) i promjena prezimena glavnog lika u Callahan (čime se insinuira na mogući razvod) također vjerojatno nije baš pridonijelo popularnosti serije.


8. Models Inc. (1994. – 1995.)
Spin-off od: Melrose Place (1990. – 1999.)

Nasuprot Foxova, seksom ispunjenog, spin-offa 'Beverly Hills 90210' koji je postao hit, njegov kasniji spin-off, 'Models Inc.' nije bio toliko uspješan. Jedan od razlog tome jest što je sama serija u početku odmah odbačena od njezinih prethodnika.

'Models Inc.' prikazuje osobne i profesionalne borbe mladih modela, ali loše kritike i slab odaziv publike doveli su do otkazivanja serije već nakon jedne sezone.

Nakon što je serija doživjela premijeru, kritičari Los Angeles Timesa napisali su: 'Bilo je toliko nevjerojatno ispodprosječno da nam se zapravo svidjelo. Samo, nedostaje joj veličine; nije bilo toliko loše da bude urnebesno smiješno, ali dovoljno loše da bude zabavno.'

9. Law and Order: Trial by Jury (Zakon i red: Suđenje pred porotom; 2005. – 2006.)
Spin-off od: Law and Order (Zakon i red; 1990. – 2010.)

'Zakon i red' ima svoju poziciju na listi '50 najboljih TV serija svih vremena' poznatog časopisa TV Guide i dok je njegov uspješni format proceduralno-pravne drame utro put za druga dva vrlo uspješna spin-offa 'Law and Order: Criminal Intent' (Zakon i red: zločinačke namjere) i 'Law and Order: Special Victims' (Zakon i red: odjel za žrtve), još jedan spin-off, franšiza ove popularne serije, 'Law and Order: Trial by Jury' (Zakon i red: suđenje pred porotom) nije doživio ni približno toliko uspjeha kao prethodna dva spin-offa.

Serija čija se radnja odvija u New Yorku s fokusom na kriminalna suđenja, trajala je jednu sezonu, i tako postala prva franšiza 'Zakona i reda' čije je daljnje emitiranje otkazano.

10. Sons of Thunder (1999.)
Spin-off od: Walker, Texas Ranger (Walker, teksaški rendžer; 1993. – 2001.)

Dok se Chuck Norris svojom akcijsko-kriminalističkom serijom osramotio, njezin spin-off o privatnoj detektivskoj firmi koju su osnovala dva prijatelja iz djetinjstva, Trent i Carlos, također nije dobro prošao.
Iako je serija tijekom emitiranja pretekla rang Norrisove serije, na kanalu CBS emitirano je samo šest epizoda.


11. Young Americans (2000.)
Spin-off od: Dawson's Creek (1998. – 2003.)

Popularni 'Dawson's Creek' s Jamesom Van der Beekom i Katie Holmes u glavnim ulogama emitirala se na kanalu The WB šest sezona, no njen spin-off doživio je punih osam epizoda.

'Young Americans' bilježi život bivšeg Dawsonova razrednog kolege Willa Krudskog (Rodney Scott) koji se davno odselio i sada se ponovno vratio u grad.

12. Saved by the Bell: The College Years (Školsko zvono: fakultetske godine ; 1993. – 1994.)
Spin-off od: Saved by the Bell (Školsko zvono; 1989. – 1993.)

Iako je 'Saved by the Bell' kroz svoje četiri godine prikazivanja postao čuvena serija, njezin spin-off nije imao takve sreće.
Prvo je snimljen 'Saved by the Bell: the College Years', spin-off koji je pratio živote i snalaženje likova iz serije prethodnice na kalifornijskom sveučilištu. Iako je napravljen prema sličnom formatu kao i prethodnica, otkazan je nakon jedne sezone.
Kasniji spin-off 'Saved by the Bell: The New Class' (1993. – 2000.) doživio je nešto veći uspjeh.

Ali, budimo realni, ipak će Screech, A. C. Slater i Zack Morris iz originalnog 'Školskog zvona' biti ti koji će zauvijek ostati čuveni u popularnoj kulturi.


13. Buddies (1996.)
Spin-off od: Home Improvement (Sam svoj majstor; 1991. – 1999.)

'Home Improvement' možda je bila jedna od najpoznatijih američkih humorističnih serija, ali nije toliko poznato da je imala spin-off.

Nakon uspješnog pojavljivanja u seriji, tijekom Tim Allenove emisije 'Tool Time', Dave Chappelle, poznati američki komičar, pisac scenarija, televizijski i filmski producent i glumac, imao je vrlo kratku seriju 'Buddies' koja se emitirala na američkom kanalu ABC.
Od serije je emitirano pet epizoda prije nego što je otkazana, i čak je i sam Chappelle osvijestio njezin loš tok.

'Bila je to loša serija. Doista je bila loša. Već dok smo je snimali moglo se vidjeti da to neće ići', izjavio je CBS.