OD 3. SVIBNJA DO 13. SRPNJA, ROVINJ

Najbolji svjetski alt saksofonist otvara 3. Avantgarde Jazz Festival

23.04.2013 u 16:47

Bionic
Reading

Treći Avantgarde Jazz Festival, koji će se održati od 3. svibnja do 13. srpnja u Rovinju, otvorit će Rudresh Mahanthappa's Gamak Quartet i Amira Medunjanin

Avantgarde Jazz Festival u svom trećem izdanju ponovno u Rovinj dovodi neka od najvećih svjetskih jazz imena. Niz od sedam vrhunskih koncerata, koji će se održati od 3. svibnja do 13. srpnja, započinje Rudresh Mahanthappa's Gamak Quartet3. svibnja u rovinjskom Multimedijalnom centru. Dan kasnije, 4. svibnja u istom prostoru bit će održan koncert vrsne interpretatorice sevdalinki Amire Medunjanin.

Rudresh Mahanthappa je prošle godine proglašen najboljim alt saksofonistom na svijetu, prema glasovanju kritičara uglednog glazbenog časopisa DownBeat, koji su mu tu sjajnu titulu dodijelili i godinu ranije. Visoku poziciju ovom američkom glazbeniku rođenom u Trstu, u elitnom domu svjetskih džezista, potvrdila je i Međunarodna udruga jazz novinara koja mu u posljednje četiri godine iskazuje istu čast.


Tek nekoliko glazbenika ima sposobnost saksofonista/skladatelja Rudresha Mahanthappe da ujedini prostrane mogućnosti glazbe i kulture iz koje potječe. Aktualni album 'Gamak' - indijski termin za melodijski ukras - objavljen je krajem siječnja, što publici 3. Avantgarde Jazz Festivala daje privilegiju da među prvima uživa u novom glazbenom materijalu. Nastao je u suradnji s Davidom Fiuczynskim (gitara), Francoisom Moutinom (bas) i Danom Weissom (bubanj). Glazba koju Mahanthappa predstavlja ujedinjuje zapadnjačke forme jazza, progresivnog rocka, heavy metala, country glazbe, američkog folka, go-goa i ambijentalne glazbe koju istovremeno oplemenjuje bogatom glazbenom tradicijom zemalja Indije, Kine, Afrike i Indonezije. Krajnji rezultat je glazba koju nije moguće kategorizirati, glazba koja se odlično uklapa u vremena u kojima živimo.


Amira Medunjanin jedna je od najpoznatijih interpretatorica sevdaha i sevdalinki, a o kakvoj je vokalistici i osobnosti riječ, možda najbolje govori činjenica da je prozvana bosanskom Billie Holiday. Njezine su izvedbe meditativne, iskrene, decentne, ali duboko proživljene, u njima se osjećaju velika muzikalnost i jednostavnost svojstvena samo onima koji uspiju prodrijeti u srž posla kojim se bave. Svojim fascinantnim glasom i emotivnošću, Amira je osvojila i publiku i kritiku na nedavno održana četiri koncerta u zagrebačkom Vip Clubu
 
O njezinoj popularnosti govori i podatak da je neke albume, kao i aktualni 'Amulette' koji će predstaviti u Rovinju, objavila za glasovitu diskografsku kuću Harmonia Mundi. Osim sevdalinki, Amira Medunjanin izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije. To su tradicijske pjesme koje bez obzira gdje su nastale dijele isti senzibilitet i jačinu emocije koju bude kod slušatelja, kao i kod izvođača, odnosno pripovjedača. Svaka pjesma nosi svoju priču protkanu metaforama i na veoma suptilan način prenosi poruku o istinskim vrijednostima u životu. Sa sevdalinkom je Amiru prvi put upoznala majka, a fascinacija usmenom kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine bila je toliko snažna da je posao prevoditeljice u uredu Europske komisije u Sarajevu zamijenila proučavanjem sevdaha i traženjem najboljeg načina da ga predstavi svijetu.


Oba koncerta održavaju se u Multimedijalnom centru Rovinj i počinju u 21 sat. Ulaznice od 22. travnja potražite na prodajnim mjestima Eventima ili online na www.eventim.hr po cijeni od 150 kn.

Ostali koncerti Trećeg Avantgarde Jazz Festivala su:

24.5.2013. Otis Taylor Contraband
25.5.2013. Jazz orkestar HRT-a feat. Ricardo Luque
5.7.2013. Dee Dee Bridgewater & Ramsey Lewis
12.7.2013. John Pizzarelli Quartet
13.7.2013. Jazz orkestar HRT-a feat. Simon Marlow