PREDSTAVLJEN PROGRAM

Motovun Film Festival kao odmak od krize

05.07.2013 u 09:57

Bionic
Reading

'Odmak od krize', 'program kao penicilin', 'val svježeg zraka', niz je načina na koji se može opisati nadolazeći Motovun Film Festival, zakazan u istarskom mjestašcu od 27. do 31. srpnja. Vjeran svom nekonformističkom credu i poslanju manifestacije koja je mnogo više od zbira zanimljivih filmova, MFF je na novinskoj konferenciji u Laubi, kući za ljude i umjetnost, predstavio program 16. izdanja festivala

Kao udarni gost najavljen je austrijski režiser, stari znanac festivala Ulrich Seidl te će se u cijelosti po prvi puta u Hrvatskoj prikazati njegova 'Rajska trilogija', Ljubav-Vjera-Ufanje. Unatoč manjku klasične tematske poveznice, filmski program, prema najavi selektorice Milene Zajović, donosi zanimljiv žanrovski presjek politički intoniranih dokumentaraca, osebujnih komedija, novog indijskog filma te izbor ponajbolje domaće i regionalne produkcije. Političko-socijalnu notu daju dokumentarni filmovi 'Pussy Riot - A Punk Prayer' Mikea Lernera i Maksima Pozdorovkina o ruskom ženskom kolektivu čije su tri članice osuđene na prisilni rad u Sibiru slijedom subverzije u moskovskoj katedrali te 'Fu*k for Forest' o živopisnoj dobrotvornoj organizaciji koja preko amaterskih snimaka seksa prikuplja novac za spas prašume. Među pomaknutim komedijama, antidotu depresivnim vremenima, jesu 'Frances Ha' i 'Kompjutorski šah' s festivala nezavisne produkcije u Sundanceu, te francuski film 'Camille premotava' Noémija Lvovskog, najavljen kao mješavina 'Bridget Jones', 'Muriel se udaje' i 'Povratka u budućnost'. Od domaće produkcije prikazuje se 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića koji je premijeru doživio na Berlinaleu, a govori o apsurdnosti svakodnevnog života u podijeljenom Mostaru te 'Kauboji' Tomislava Mršića, film nastao na predlošku kazališne uspješnice teatra Exit.


U doba žestoke recesije na europskom kontinentu, dva filma, triler 'Kći' iz Grčke te dokudrama 'Pošast' iz Katalonije, tematiziraju, svaki na svoj način, pogubne socijalne učinke krize. A u godini u kojoj je Hrvatska i službeno postala članicom EU-a, festival je u glavnom popratnom programu fokus stavio na najugroženiju manjinu Europe danas, Rome. Nastupaju tako, među ostalim, trubač Džambo Agušev, proglašen najboljim trubačem na festivalu u Guči, hip-hop skupina Shutka Roma Rap iz naselja Šutka u Skoplju te Kočani FUNKolektiv koji najavljuju spoj romske i filmske glazbe. Klub Žedno uho iz Zagreba osigurat će pak primjerenu glazbenu kvalitetu ostatku popratnog noćnog programa.

Među gostima festivala direktor Igor Mirković posebno se osvrnuo na dolazak proslavljenog iranskog režisera Mohsena Makhmalbafa čiji su filmovi izazvali burno negodovanje tamošnjeg režima.

Sami su organizatori festivala naveli da će se program još nadopunjavati zanimljivim naslovima tijekom srpnja, a publici su dotad dostupni kompleti ulaznica po deset kuna po projekciji.