RICHARD BURTON U DNEVNICIMA

Liz Taylor odbila malu ulogu u 'Sutjesci'

21.06.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Richard Burton u svojim je dnevnicima, koji već godinu dana intrigiraju javnost, pisao o 'Sutjesci' te svojim odnosima s Liz Taylor, jednim od omiljenih njemačkih nacista Hardyjem Krügerom te hrvatskom glumačkom legendom Reljom Bašićem, piše Jutarnji list

Slavni holivudski glumac u 'Sutjesci' je tumačio Josipa Broza Tita, a malu ulogu u filmu imao je i Relja Bašić, s kojim se sprijateljio. Njegovoj tadašnjoj supruzi Liz Taylor ponuđena je mala uloga bolničarke koja ostaje bez noge i koja se pojavljuje na 14 od 214 stranica scenarija, no ona ju je odbila.

Tijekom jedne od pauza prouzročenih financijskom krizom Relja je s Burtonom napravio intervju za Hrvatski tjednik. Nakon intervjua 'RB razgovara s RB' Burton je rekao da je bio bolji od 99 posto onih koji su vođeni s njim.

Burton je bio razočaran time što u filmu nije bilo više međunarodnih zvijezda: bio je za to itekako zainteresiran jer je imao udio u prihodima od prodaje filma u inozemstvu. Igrali su samo Irene Papas i Hardy Krüger, a ovog potonjeg je Burton posredno sam otjerao. Razlog je bio pomalo zvjezdane prirode. Zbog Burtona i Liz Taylor Krüger nije stao u prvi helikopter koji je vozio do seta, na što se jako uvrijedio i – otišao.


Kad smo kod Liz Taylor, Burton je bio potpuno druga osoba kad bi uz njega bila Liz, kako je objasnio Bašić, a prenio Jutarnji list. Bez nje on je bio miran tip koji je najčešće pio čaj, no kada bi ona stigla, ispijale su se neviđene količine alkohola, a svađe su bile uobičajena stvar i rezultirale bi razbijanjem po apartmanu. Tako je bilo i na oproštaju u Dubrovniku: na terasi hotela Argentina priređen je domjenak u njihovu čast, ali su se njih dvoje tog dana tako posvađali da je njihov pouzdanik obavijestio da su suviše indisponirani za oproštajni prijem. Napustili su Jugoslaviju bez pozdrava.