ŽESTOKO, ŽESTOKO

Legendarni Motörhead ponovo jaše

08.11.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Motörhead, Newsted, Agharti… Pred vama su tri vrlo zanimljiva albuma za sve ljubitelje hard'n heavy zvuka

Kultni Motörhead ni na novom albumu ne odstupa od svojih prepoznatljivih glazbenih obrazaca, bivši član Metallice Newsted plovi solo vodama, a domaće metal snage Agharti predstavljaju prvijenac 'Change'. 

Motorhead: Aftershock
IZDAVAČ: UDR/Matrix/Menart

Kultni Motörhead i i svojim 21. albumom 'Aftershock' nastavlja sa svojim brutalnim prepoznatljivim soundom koji se ili obožava ili mrzi. Predvođeni neuništivim Lemmyjem koji je uspješno prebrodio svoje zdravstvene probleme, ovi vremešni momci nisu ni ovoga puta razočarali, isporučivši još jednom svoj ubojiti koktel hard rocka, heavy metala, klasičnog bluesa, pa i old school rocka, recept koji se nije puno promijenio od njihovih početaka – štovatelji bi rekli, a i zašto bi? 'Aftershock' donosi 14 pjesmama koje će zadovoljiti sve one koji cijene i vole njihov beskompromisan i jednostavan koncept u kojem nema mjesta za previše filozofiranja, a zasigurno će zaintirigirati i neke nove klince. Lemmy Kilmister, Mikkey Dee i Phil Campbell uigran su tim fantastičnih glazbenika koji zna što radi i pri tome se vraški dobro zabavlja, a premda se nekad mogu čuti primjedbe na račun repetitivnosti, za bend koji praši gotovo 40 godina to nije nikakva zamjerka, dapače. Zašto mijenjati nešto što je toliko prepoznatljivo i jedinstveno? Treba spomenuti i da je za sjajnu produkciju bio zadužen Cameron Webb s kojim su već surađivali na prijašnjim albumima. 
Najbolji trenuci: Going To Mexico, Queen of the Damned, Lost Woman Blues, Do You Believe, Crying Shame, Heartbreaker...
Ocjena: 8.5/10




Newsted: Heavy Metal Music
IZDAVAČ: Sony Music/Menart

Odbjegli basist Metallice Jason Newsted svoj je bend nazvao po sebi te objavio solo album 'Heavy Metal Music'. Lukav marketinški potez ili pomalo neinventivan potez iskusnog 'stanara' R'N'R Kuće slavnih? Hm, pokazat će vrijeme.
Newsted je ovdje u ulozi pjevača i naravno basista, a pridružili su mu se i gitarist Jessie Farnsworth, bubnjar Jesus Mendez Jr. te nedavno pridruženi gitarist grupe Staind, Mike Mushok. Nekadašnji član bendova Flotsam and Jetsam, Voivod te pratećeg benda Ozzyja Osbournea na turnejama žestoko je krenuo u solo vode sa EP-jem 'Metal' početkom ove godine, a ovaj prvijenac logičan je slijed onoga što je tada predstavio.
Od Newsteda smo ovakvo nešto i očekivali: klasični hard'n heavy zvuk 'garniran' Jasonovim hrapavim vokalom, a sve solidno natopljeno rokerskim i grunge utjecajima. Album je podijeljen u dva dijela – brzi početak i nešto sporiji drugi dio.
Glazbenik kojem je sad 50 godina (tko bi to rekao) zbilja je dao sve od sebe na ovom sasvim korektnom prvijencu koji donosi 11 pjesama. Newsted vješto balansira između različitih glazbenih utjecaja, a njegov zanimljivi vokal koji je negdje na pola puta između Lemmyja iz Motorheda i Jamesa Hetfielda iz Metallice, upotrijebimo ovu pomalo nezgrapnu usporedbu, dobro pojačava mračno ozračje cijelog albuma. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru razvijati karijera ovog bez sumnje karizmatičnog glazbenika.
Obavezno poslušati: Futureality, Soldierhead, King of the Underdogs, Above All, As The Crow Flies',  Ampossible, 'Twisted Tail Of The Comet...
Ocjena: 8/10

Agharti: Change
IZDAVAČ:Wormholedeath Records

Mladi šesteročlani zagrebačko-samoborski bend Agharti objavio je početkom studenoga prvijenac 'Change' za talijansku diskografsku kuću Wormholedeath Records. Domaće metal snage Agharti ispunili su posve očekivanja svojom zanimljivom glazbenom vizijom koja spaja gothic rock, sympho metal, pa i alter rock. Čvrste gitarističke dionice, interesantan vokal pjevačice Tine te katkad i muškog growla, uz dobru produkciju, najbolji je opis ovog albuma snimanog u talijanskom studiju Mathlab.
Agharti čija baza fanova polako raste, sasvim solidno vrludaju glazbenim vodama melodičnog metala, a u nekim trenucima podsjećaju i na Lacuna Coil ili Evanescence.
Nekoliko pjesama poput 'Lost', 'The Sky Is Falling' ili 'Falling' vrlo su melodične i lako ulaze u uho, mogle bi se svidjeti i nešto široj publici. U svakom slučaju, pred nama je zrelo izdanje mladih metalaca uz nekoliko sitnih zamjerki najviše na račun sličnih glazbenih obrazaca koji se ponavljaju u pjesmama, ali nećemo im to ovoga puta puno zamjeriti.
Ocjena: 7.5/10
Ne propustiti: Lost, The Sky Is Falling, Rise Again, Falling, Awaken, Mendacity
...