KANDŽIJA

'Koktel od rakije'

08.08.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Stjepko Galović, poznatiji kao Kandžija, svojim je drugim albumom stao uz bok grupe TBF. Kako po snazi artikuliranog izraza i jedinstvenog sarkazma u svojim pričama/pjesmama, tako i kroz fenomenalan groove i funk koji bi na svom albumu poželio i sam Dino Dvornik da je živ. Odličan album koji će vas jednostavno oduševiti

Kako je sam Kandžija napisao u jednoj svojoj kolumni, ovaj je album prava mješavina istoka i zapada, zbog čega je album  nazvao 'Koktel od rakije'. Produkciju potpisuju Toza, Koolade, Mr Dirty Hairy, Sett i Phezz, što također govori da je pažljivo pristupio samom zvuku albuma. Uostalom, tako dobar funky groove u pjesmama 'Desno', 'Big Brader' i 'Od smijeha' nije se već odavno čuo u ovoj zemlji, dok su tekstovi mala remek-djela pisanja priča u stihovima.


Sklon šalama i na vlastiti račun, Kandžija je sjajno opisao sredinu u kojoj živi, naglašavajući smiješnu stranu primitivizma. Štoviše, dovoljno je znati da je jedan član njegovog sjajno nazvanog pratećeg sastava Gole žene -Tox, član Zlatne žice soundsystema pa da vam bude jasno da se doista znaju dobro zezati. Svaka od 16 pjesama ima tu njegovu karakterističnu notu sarkazma i cinizma koju provlači kroz priče na savršen način nasmijavajući vas, ali istovremeno dajući do znanja u kakvoj sredini i među kakvim ljudima živimo.
Kandžija zna savršeno pogoditi apsurd vremena u kojem živimo te ga spojiti s glazbenim trendom i grooveom koje isporučuje, miješajući, kao što je i sam rekao, istok i zapad, pa tako u pjesmi 'Retorička pitanja', umjesto da samo vikne 'Ruke gore' (jer ritam nudi idealni poziv za to), Kandžija pjeva 'Ruke gore ako još živiš sa starcima'. No to je samo mali dio iznenađenja na albumu koji će vam definitivno izmamiti osmijeh, a na momente vas i od srca nasmijati. Dakako, dok se nesuzdržano ljuljate u ritmu njegove muzike. I dok su TBF neprikosnoveni carevi Splita i Dalmacije, Kandžija ovim albumom postaje vladar Slavonije i Baranje.



Najveća mana je neujednačenost albuma i lagani pad na momente, unatoč odličnoj ideji kao da album napravi konceptualno, povezujući pjesme pričama koje logično prate jedna drugu. Međutim, to su sitnice u odnosu na konačan dojam ovog doista odličnog drugog albuma Stjepka Galovića – Kandžije, kojem je u ovom trenutku samo potrebna medijska podrška. Sve ostalo je napravio, i to na najbolji mogući način.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Dallas Records