SJEĆANJE NA LEGENDU

Kako je David Bowie lansirao Blondie među zvijezde

25.01.2016 u 10:46

Bionic
Reading

Još davne 1977. godine, bend Blondie objavio je svoj prvi album i pokušavao se probiti prema vrhu. Ali krucijalna točka njegova uspjeha bila je svjetska turneja The Idiot koja je prvenstveno promovirala Iggyja Popa u suradnji s Bowiejem. Osnivači Blondie, Debbie Harry i Chris Stein prisjetili su se te prekretnice u svojoj karijeri i otkrili koliko je Bowie utjecao na njihov rad

'Sjeli smo u svoj kombi i krenuli na svirku prema Montrealu, a kada smo došli u kazalište Le Plateau i napokon sredili sve stvari za nastup, u jednom trenu smo ugledali Iggyja Popa i Davida Bowieja, a Bowie je bio nevjerojatan džentlmen. Uzmite u obzir da su nam oni bili idoli i junaci, a ponudili su da budemo dio njihova svijeta', započeli su svoju priču za Guardian Harry i Stein.

Na turneji je Bowie svirao klavijature, iako je upravo izdao svoj 11 album 'Low'. Sama činjenica da je uzeo vremena da pomogne Iggyju na turneji bila je iznimno velika stvar s obzirom na to da je Bowie u to vrijeme bio zaista megazvijezda. Harry i Stein prisjećaju se Bowieja kao iznimnog headlinera koji se fokusirao samo na glazbu i sreću svih članova benda.

Blondie - Heroes (David Bowie) 1980.

'Jedino što je njima dvojici bilo bitno i na prvom mjestu je odličan show, a ne natjecanje s drugim bendovima, posebice ne s predgrupama. Nama je to bilo nešto sasvim novo i odmah smo prisvojili i sami takvu politiku – bend je na prvom mjestu', otkrivaju Harry i Stein.

Nastavljaju kako su nakon te turneje imali još nekoliko zajedničkih turneja s izvođačima koji su bili njihovi vršnjaci, ali nikada se nije ponovila atmosfera kao s Bowiejem i Iggyjem jer su se ostali bendovi uvijek međusobno gledali kao konkurencija, bez obzira na zajedničke turneje i nastupe.


Harry i Stein u to su vrijeme bili u ljubavnoj vezi, a nastavili su se družiti s Bowiejem i nakon turneje The Idiot. Nakon što su kupili novu kuću, jedne večeri ih je iznenadio nenadanim posjetom.

'Netko je pozvonio na vrata, ja sam otvorio, a ispred stoje Bowie i Jagger. Imao sam priliku zapaliti džoint s Mickom Jaggerom i moram priznati da je bilo stvarno genijalno', kazao je Stein.

Blondie's Debbie Harry has released a statement regarding the death of David Bowie, who passed away on Sunday following a private 18-month battle with cancer. "In NYC there is a yearly Bowie Ball when local musicians all perform a Bowie song. It happens every year and this next one will be a sad and extremely heartfelt evening for everyone. Who doesn't love Bowie? A visionary artist, musician, actor, a completely renaissance man who has given us a long list of songs like "Heroes," "Rebel Rebel," "Young Americans," "Diamond Dogs," "The Jean Genie," and many, many more, and some memorable film performances like The Man Who Fell to Earth, Basquiat, Labyrinth, The Hunger. I can't say enough things about David Bowie to show how much I love him. When the Low album was out and Iggy Pop was about to tour, David played keyboards in Iggy's band. They asked Blondie to open for them, and, as they say, the rest is history. Without this visionary and his friend Iggy Pop where would Blondie be today? Silly question and one that can't be answered really, but there is no doubt in my mind that Bowie played a big part in our future successes. As for now, love you David Bowie. xx" #ripdavidbowie #davidbowie #bowie #debbieharry #deborahharry #blondie #chrisstein #ziggy #ziggystardust #starm

an #themanwhosoldtheworld #whiteduke #changes #rebelrebel #goldenyears #low #speedoflife #blackstar #lazarus #heroes #legends #rocklegends #icons #lookuphereiminheaven #thanksforthememories #blondie4ever #blondieitalia

Fotografija koju objavljuje @blondieitalia


Svojim fotoaparatom u tadašnje vrijeme zabilježio je i turneju The Idiot, a nakon tog divljeg razdoblja nije vidio Bowieja sve do 2013. Spojila ih je tragična situacija nakon što je preminuo Lou Reed i zajedno su posjetili Reedovu udovicu Laurie Anderson.

'To je bio i posljednji put da smo se vidjeli. S Laurie sam ostao u kontaktu i baš smo razgovarali o Bowiejevom posljednjem albumu 'Blackstar'. Sve te riječi u pjesmama, znakovi, sve tek sada razumijemo. Znao je da se bori s rakom dok je radio na projektu. I oprostio se sa svojom publikom u velikom stilu, baš kako je i živio', zaključio je Stein.