NOVA KNJIGA PETERA BISKINDA

Kakav je stvarno bio Orson Welles?

10.07.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Laurencea Oliviera smatrao je idiotom, Richarda Burtona hodajućim vicem sa slavnom suprugom, Humphreyja Bogarta jadnom kukavicom koju u barskim tučama moraju spašavati konobari, Bette Davis nije mogao gledati, a za Katherine Hepburne je govorio da spava sa svima. Nova knjiga u kojoj su objavljeni razgovori koje je Orson Welles vodio s filmašem Henryjem Jaglom otkrivaju da je jedan od najvećih redatelja, glumaca i scenarista svjetske kinematografije rijetko imao lijepu riječ za svoje kolege

Kad bi na velikom platnu gledao Jamesa Stewarta, Bette Davis i Joan Fontaine, osjećao bi bol, dok je Spencera Tracyja mrzio. Lijepu je riječ Orson Welles nalazio samo za Johna Waynea, kojeg je opisao kao glumca s najboljim manirama od svih zvijezda koje je ikada sreo u Hollywoodu.

Svi su ti stavovi Orsona Wellesa objavljeni u novoj knjizi 'My Lunches With Orson' koju potpisuje povjesničar filma Peter Biskind. Naime Welles je svakog tjedna od 1980. do 1985. ručao s filmašem Henryjem Jaglom. Našli bi se u restoranu Ma Maison, a Jaglo je snimao razgovore za potrebe Wellesove autobiografije. Zapisi su pronađeni tek nedavno u garaži prijatelja, piše Daily Mail.

'Svi su glumci glupi'

Welles je primjerice vrat Marlona Branda usporedio s ogromnom kobasicom, a za zvijezdu je rekao da, kao i većina glumaca, nije jako bistar. 'Larry (Olivier) je jako, mislim ozbiljno glup', rekao je. 'Vjerujem da je za glumca inteligencija hendikep, jer to znači da niste prirodno emotivni, nego razumni.' Nije imao bolje mišljenje ni o samoj izvedbi ikone britanskog teatra pa je rekao da su njegove prve dvije scene u 'Kralju Learu' BBC-ja najgora stvar koju je ikada vidio u svom životu.

Holivudskog zavodnika Humphreyja Bogarta opisao je još glupljim iza ekrana, nego na njemu. Welles ga je ismijavao kao kukavicu koji je započinjao tuče u barovima samo kad je bio siguran da će ga konobari braniti.

Spencer Tracy mu je bio posebna noćna mora. 'On je jedan od onih čistih negativnih Iraca punih mržnje.'

Za Jimmyja Stewarta, još jednu zvijezdu iz zlatnog doba Hollywooda, također nema riječi pohvale. 'Prozor u dvorište', Hitchcockov triler u kojem igra Stewart, Welles je proglasio jednim od najgorih filmova koje je ikad vidio. 'Reći ću vam što je tu zapanjujuće: otkriće da Jimmy Stewart može biti loš glumac. Čak je i Grace Kelly bolja od Jimmyja koji preglumljuje.'

Za Wellesa ni Alfred Hitchcock nije nešto posebno. Priznao je da nikada neće razumjeti Hitchcockov kult te tvrdio da su njegovi kasni američki filmovi samo egoizam i lijenost.

Njegovi su stavovi o glumicama još gori. 'Marilyn Monroe je bila djevojka koju sam odveo na jednu holivudsku zabavu prije nego što je postala zvijezda. Htio sam potaknuti njezinu karijeru. Nitko nije ni pogledao Marilyn', podsjetio je.

Još je indiskretniji bio o Katharine Hepburne, glumici za koju je rekao da je lijegala s kim je stigla. Ispričao je da je sjedio pored nje u šminki kada je sočnim riječima opisivala svoju vezu s filmskim mogulom Howardom Hughesom. I Grace Kelly je spavala okolo, dodaje, ali u garderobama, kada nitko nije gledao, i nikada nije rekla ništa. Joan Fontaine pak samo je obična loša glumica s dva izraza na licu.

Neke zvijezde Welles nije mogao podnijeti fizički. 'Nikada nisam mogao podnijeti gledati Bette Davis.' Woody Allen po njemu ima posebnu kombinaciju arogancije i plahosti. 'Svatko tko govori tiho i trese se u nečijem društvu nevjerojatno je bahat. Samo ljudi poput mene moraju se praviti da su skromni.'

Neke je ljude u Hollywoodu cijenio, primjerice Johna Waynea, obožavao je Olivera Reeda, simpatizirao je Winstona Churchilla, Josepha Cottena smatrao je briljantnim, a za Ritu Hayworth kazao je da je mogla biti veličanstvena na platnu.

Welles je umro 1985. od srčanog udara u dobi od 70 godina - samo nekoliko dana nakon posljednjeg ručka s Jaglom.