BABY DOOKS

'Joga je OK, ali ako skinem 20 kg. Smiruje me samo - sin'

20.05.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Kad je u pitanju David Vurdelja poznatiji Baby Dooks, riječ nemoguće nije na njegovom repertoaru, kreativnost je uvijek u prvom planu. Da je jednako dobar s kuhačom u ruci kao u imitaciji, trenutačno nam demonstrira u kulinarskom showu Celebrity MasterChef u kojem je, unatoč svim preprekama i temperamentu kojim je izluđivao žiri, došao do polufinala. Najosebujniji glazbeni producent domaće scene snašao se i kao glavno lice kratkog online videa za Simpu, i to u novoj neočekivanoj ulozi. Koliko mu leži prakticiranje joge, zašto svoje mane smatra i vrlinama koje su mu omogućile uspjeh u poslu, kako ga je sin preporodio, zašto ga nemir ne napušta i o svemu ostalom što za njega život znači popričali smo s jedinstvenim Baby Dooksom

Malo je toga što može smiriti osobenjaka poput Baby Dooksa. Da zna odlično kuhati, ali i dobro se iznervirati, pokazao je u kulinarskom showu Nove TV Celebrity MasterChefu.

'Jedna moja draga suradnica pjevačica zna reći da me treba konzumirati na žličicu. Što ću, takav sam. Kod mene je moto - hoću sve i hoću to odmah. Ne može mene ni joga smiriti', našalio se Dooks demonstrirajući asane za postizanje fleksibilnosti duha, uma i tijela u novom Simpa videu.

'Ako skinem dvadeset kila, tek onda ću s jogom biti na ti. Plivam, trčim, umaram se, a tko zna, jednog dan valjda i dostignem taj zen o kojem svi pričaju. Fleksibilnost mi nije vrlina. Prije bih rekao da sam krut i plastičan. I nimalo praktičan, više apstraktan. Nisam nešto sklon strpljivosti i čekanju. Kad nešto želim, to mora biti riješeno u dva dana. Neka je i lošije, samo da je brzo. I novu kuhinju sam htio nabrzaka pa se u skoro mjesec dana raspala. To sam ja. Zahvaljujući nemiru koji me uvijek negdje gurao naprijed, sve sam i ovo ostvario u životu. Ne vjerujem da ću se ikada smiriti. Iako, otkad mi se rodio sin, počeo sam se mijenjati. Odlučio sam odrasti', objašnjava Dooks. Nakon što se prošle godine ljutio kad se tata oblačio u ženu u showu 'Tvoje lice zvuči poznato', osmogodišnji Maks, otkriva ponosni tata, sad je puno sretniji dok ga gleda s kuhačom u ruci na televiziji.

'Maks je moja životna prekretnica. S njim moram biti najbolji što mogu biti, kul tata. Super se slažemo, s njim guštam u svemu. Bilo da se zezamo ili učimo za školu. Kad smo u studiju, on je moj mali pomoćnik, pomaže ko veliki. Od mene je možda naslijedio brzopletost, ali je s druge strane odgovorno i savjesno dijete. Maksić je moja srećica. Voli jako sport, vaterpolo, glazba je zasad nešto čime se tata bavi, a on osluškuje. Zanima ga sve što radim, prati me i u Masterchefu. Nije baš zadovoljan kad ne pobijedim, ali učim ga da pobjeda nije najvažnija u životu. Zna opterećivati. Kao i svi u mladosti, imao sam ambicije jako velike i prevelike. Kad ih ne ostvariš, znaš biti nezadovoljan. Danas sam malo pametniji. Kako bude – bit će! Od sutra nadalje nemaš što razmišljati, znala mi je reći mama koju, ako bolje razmislim, nisam puno slušao. Ali sam, evo, počeo', priznaje Dooks.  Kuhanje je, za njega, hedonizam i opuštanje.


Tata i sin najbolji su prijatelji - David i Maks Vurdelja   

'Uvijek sam volio kuhati, za sebe, prijatelje... To mi je hobi i razonoda. Volim pozvati društvo doma, napraviti bakanalije, pa uživati polako u hrani i druženju. Puno je ljudi danas koji jedu samo da bi jeli, a ne uživali... Kod mene je to ritual. Jest da u showu ne mogu kuhati na tanane kao doma pa se malo iznerviram jer sam ograničen vremenom, ali sam na kraju zadovoljan. Zabavio sam se, upoznao dobru ekipu. Pola njih znam već godinama, Lanu, Hrvoja. Čast mi je bila družiti se sa smirenim čovjekom poput Lučeva, zafrkanticom Ksenijom Erker s kojom sam se najbolje nasmijao. Otkrio sam neke svoje mane, morao sam se nekad malo i živcirati, ali to je sve dio mog gastro stila koji se zove kuharska boemština', kaže David. Nije ta boemština dio neke njegove obijesti, daleko od toga. Više je to njegov stil suočavanja sa svim izazovima kojih u njegovom slučaju nije bilo malo. I dobrih i loših.


Ksenija Erker i Baby Dooks u MasterChefu našli su zajednički jezik

'Nije glazba jedno čime sam se bavio. Nakon srednje škole bio sam medicinski brat na Jordanovcu nekoliko godina, ma ima cijela paleta mojih poslova što sam radio dok Bizzo i ja nismo uspjeli s glazbom. Osamostalio sam se vrlo rano,  mama je otišla raditi u Austriju, tata se preselio u Rovinj i tamo ponovo oženio. Umro je prije nekoliko godina, nije uspio upoznati svog unuka. Žao mi je zbog toga. Kao tinejdžer sam se morao brinuti o sebi.  Nismo živjeli bajno niti imali uvijek dovoljno za život, bilo je teških trenutaka, ali mama se izborila. Na njezinom primjeru naučio sam puno toga. Danas se nemam čega sramiti. Sad sam u godinama kad bih kao trebao biti u nekoj fazi opuštanja, ali nema kod mene toga', kaže. Ono jedino što ga uspijeva opustiti je - glazba.


Baby Dooks i Nina Badrić dugogodišnji su suradnici

'Ne znam se odmarati, nije to za mene. A nije da ne bih htio. I ljeti kad idem na more, nosim opremu iz studija da mogu raditi. Uvijek nešto skladam, songove, reklame... ne mogu bez posla. Nemirna sam duha. U glavi mi je uvijek sto ideja. Devedeset posto ih ne ostvarim', priznaje.

Čime se voli nagraditi?
'Kupim si tenisice. Imam ih tko zna koliko. Skroman sam, ne kupujem si aute kao neki. Meni je i dobra klopa nagrada', kroz smijeh će.

Tko uspijeva unijeti malo reda u njegov život?
'Zasad mama. Za nju sam možda malo previše liberalan roditelj. Ona bi sve posložila u mom životu koji je za nju prevelik nered. Zahvaljujući Maksu, dobio sam kod nje i nekoliko pozitivnih bodova. Inače smo kao mačka i miš.'

Prijatelji ga prihvaćaju takvog kakav jest, uvijek je tu za njih i oni za njega. Ima li šanse da ga ljubav jednog dana uspori i izbaci iz pete brzine?
'Možda, ako nađem neku mirnu osobu. Ali ja sam u ljubavi uvijek', poručuje Dooks. Prije nekoliko dana proslavio je 42. rođendan. Slavio, kaže, nije puno. Za sreću je potrebno malo. Dovoljna je tek Maksova čestitka i tri riječi:

Tata, ti si najbolji!


Zmajski yoga majstor