30. ROĐENDAN BAND AIDA

Jesu li Bob Geldof i Bono promijenili svijet?

29.11.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Prije tri desetljeća dvojica rokera su izazvala svijet. Za razliku od pjevača protestnih pjesama kao što je Bob Dylan, Bob Geldof i Bono nisu samo pjevali, nego su nešto poduzimali. Pokrećući multimilijunske organizacije za pomoć siromašnima, bolesnima i gladnima, upregnuli su milijardere poput Billa Gatesa, pokrenuli intelektualce i celebrityje, lobirali u svjetskih vođa da rješavanje problema siromaštva stave na listu međunarodnih prioriteta. Njihov humanitarni put tema je dokumentarca 'Dajte nam novac', a film švedskog autora Bossea Lindquista dio je serije 'Zašto siromaštvo?', koja će biti prikazana ili se prikazuje na 70 TV mreža, među kojima je istaknut i HTV

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) prošlog je tjedna jedan festivalski dan bio posvećen djelima naslovljenim 'Zašto siromaštvo?'. Tom je prigodom prikazano osam dugometražnih i tridesetak kratkih filmova na temu koja i danas muči svijet, a 70 TV mreža iz cijeloga svijeta, pa i naš HTV, te srpska i slovenska televizija, prikazat će ih ili su to već počeli, kao svoj doprinos toj globalnoj raspravi koja bi trebala naći odgovore na pitanje zašto i u 21. stoljeću milijarda Zemljana živi u ekstremnom siromaštvu. Seriju 'Zašto siromaštvo?' pokrenula je međunarodna neprofitna organizacija Steps, a bit će dostupna i online da je mogu koristiti organizacije, škole i svi koji se žele uključiti u raspravu.

Jedan od takvih jednosatnih dokumentaraca je i 'Give Us The Money' (Dajte nam novac) švedskog autora Bossea Lindquista, analiza humanitarnog pokreta koji su inicirala dvojica rokera, Robert Bob Geldof i Bono Vox iz grupe U2, začetnici i veterani legendarnog Band Aida, Live Aida i niza drugih humanitarnih akcija.

'Bono me nazvao zbog kampanje za oprost duga siromašnim zemljama Afrike i upitao kako bi mogao pomoći. Iskoristi svoj utjecaj, odgovorio sam mu, jer je kult celebrityja danas valuta, a ti je imaš napretek', sjeća se u filmu Bob Geldof razgovora s kolegom Bonom. Autor Lindquist pokušava dokučiti 'koliko su i jesu li svojim koncertima i kampanjama oni doista pomogli i izvukli milijune Afrikanaca iz siromaštva. Je li celebrity politika pravi način borbe protiv siromaštva? Mogu li međunarodne zvijezde poput Geldofa ili Angeline Jolie biti glasnogovornici gladnih u Africi?

Podsjetimo se: potresen dramatičnim slikama umiruće djece zbog strašne gladi u Etiopiji koje su te orvelovske 1984. kružile globusom, tada mladi pjevač irske grupe Boomtown Rats, Bob Geldof odlučio je iskoristiti zvjezdani status za pomoć Africi, koristeći veze i poznanstva s najvećim pop-imenima tadašnje glazbene scene. Ideja je bila snimiti ploču s britanskim i irskim rokerima, čiji će prihod od prodaje ići za gladne afričke mališane.

'Do They Know It's Christmas'

Geldof je napisao stihove, Midge Ure iz britanskog benda Ultravoks glazbu, a skupina rokera, nazvana Band Aid, među kojima i Bono, izvela je 'Do They Know It's Christmas' (Znaju li da je Božić). Singl se pojavio 29. studenoga 1984, na pragu adventa, i samo u tjedan dana razgrabljen u milijun kopija, više nego svi naslovi zajedno na britanskoj listi najprodavanijih singlica.

Pola godine nakon fantastičnog uspjeha božićnog hita Geldof je organizirao Live Aid, dva koncerta istovremeno na dva kontinenta, jedan na londonskom Wembleyju, drugi na filadelfijskom stadionu J.F. Kennedy, a maratonski događaj uživo je prenosila televizija putem satelita. Prihod su namijenili oprostu dugova siromašnim državama Afrike, a Live Aid je ostao u povijesti kao jedan od najvećih televizijskih događaja svih vremena koji je uživo pratilo više od 400 milijuna gledatelja u 60 zemalja.

Nakon Live Aida Geldof je redao slične projekte, po uzoru na njega to su činili i drugi, a Bono je samostalno krenuo sa svojim mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Osnivajući udruge poput Djece Černobila ili DATA dug, AIDS, trgovina, Afrika) - multinacionalne nevladine organizacije u borbi za jednakost i pravdu za Afriku kroz pomoć u saniranju dugova, pravičnije uvjete trgovanja, stišavanje epidemije AIDS-a i jačanje demokracije u Africi - Bono se prometnuo u jednog od najpoznatijih političkih aktivista, shvativši da nije dovoljno biti zabrinuti umjetnik, nego i politički angažiran.

Nije presudno utjecao, ali je značajno doprinio odluci Georgea Busha da 2003. odvoji 15 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a u Africi, čime je spašeno milijun života. Zajedno s Geldofom odigrao je važnu ulogu u odgodi plaćanja dugova nekih afričkih zemalja. Bio je kod Pape darovavši mu jedne od svojih naočala, a Bushu je poklonio irsku Bibliju. Lobirao je kod Baracka Obame, kanadskog premijera Paula Martina, na turneju kroz četiri afričke zemlje vodio američkog ministra financija Paula H. O'Neilla, na jednu drugu turneju U2-a poveo američkog ultrakonzervativnog senatora Jessea Helmsa, da mu ovaj otvori put do Busha. Nije se predao sve do danas, kada se nedavno, 15. studenoga, sastao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i predsjednikom Svjetske banke Jimom Yongom Kimom, nagovarajući ih da u sklopu rezanja proračuna poštede američku i međunarodnu pomoć za siromašne i borbu protiv AIDS-a.

Bono Vox

U dokumentarcu 'Dajte nam novac' Bill Gates priznaje da mu je Bono svojim nesebičnim angažmanom bio uzor i inspiracija, a multimilijunaš i filantrop Ed Scott oduševljeno izjavljuje da je zahvaljujući njemu i sam počeo vjerovati da su 'moguća čuda'.

Početkom osamdesetih dvojica rokera su tako izazvala svijet. Za razliku od pjevača protestnih pjesama poput Boba Dylana, nisu samo pjevali, nego su nešto poduzimali. Pokrećući multimilijunske organizacije za pomoć najugroženijima, dva propovjednika i zagovornika siromašnih upregnula su milijardere poput Billa Gatesa i Eda Scotta (iako je i sam Geldof postao super bogat), pokrenula intelektualce i celebrityje iz svijeta glazbe, mode i filma, lobirala u svjetskih vođa da rješavanje problema siromaštva stave na listu međunarodnih prioriteta. Skupili su goleme svote novca u dobrotvorne svrhe, uvjerili Zapad da zemljama trećeg svijeta treba svekolika pomoć i postali filantropske ikone, pa je nakon sastanka s Bonom čak i vrlo rezervirani Bush nazvao pjevača 'dobrim građaninom svijeta'. I Bono Vox i Bob Geldof dobili su pregršt nagrada, priznanja i počasnih titula, a obojica su - Bono čak tri puta - predložena za Nobelovu nagradu.

'Zaintrigirao me taj spoj celebrityja i milosrđa koji je rastao zadnjih nekoliko desetljeća, iako mi je kombinacija bogatih zvijezda i gladnih siromaha oduvijek bila odbojna', kaže autor dokumentarca Bosse Lindquist. 'U Africi sam živio šest godina i nikada mi se nije sviđao pokroviteljski odnos i stereotipi koji su vladali o Crnom kontinentu. Uvijek ističem da se protiv siromaštva bori restrukturiranjem globalne ekonomije, a ne skupljanjem novca, ali nakon susreta s Geldofom i Bonom shvatio sam da u očekivanju pravoga rješenja netko mora nešto činiti. A njih dvojica učinila su više od mnogih zajedno.'