FRKA U MAKEDONIJI

Hrvatska estrada u panici: Hoće li izgubiti zlatnu koku?

09.11.2016 u 09:42

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo skladatelja početkom listopada donijelo je odluku da radijske i televizijske postaje u Makedoniji moraju odmah prestati s emitiranjem repertoara članova Hrvatskog društva skladatelja. Iako je odluku u međuvremenu poništilo makedonsko Ministarstvo kulture, a o rješenju spora trenutačno odlučuje sud, hrvatski glazbenici, skladatelji i menadžeri itekako su zabrinuti jer je Makedonija važno glazbeno tržište

'Zabrana izvođenje repertoara hrvatskih autora na radiju i televiziji je privremena mjera kojom želimo postići očuvanje autorskopravnog sustava u Makedoniji', kaže predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Ante Pecotić. Dodaje kako makedonskom ZAMP-u prijeti opasnost oduzimanja licence za rad te davanje licence drugoj organizaciji koja nudi 50 posto niže naknade (nedavno je oduzeta licenca i društvu za zaštitu izvođačkih prava).

'Podsjećam i na to da je skupština autora makedonskog ZAMP-a prije svih jednoglasno usvojila zabranu makedonskog repertoara u Makedoniji, a zatim su se zabrani solidarno pridružili kolege iz SOKOJ-a, SAZAS-a, PAM–a te AMUS-a. HDS je u postupku usvajanja ove zabrane uključio sva tijela društva (Autorskopravni odbor te Predsjedništvo društva) kao i izvršio brojne konzultacije s najvažnijim članovima. Svi su jednoglasno bili solidarni sa zabranom samo s jednom željom - da se očuva sustav zaštite prava u Makedoniji', kaže.

Kad je riječ o umjetnicima izvođačima, nastupi i koncerti nisu obuhvaćeni zabranom.

'Budući da je mjera zabrane privremena, vjerujemo da će se kolege umjetnici izvođači solidarizirati na isti način sa svojim kolegama u Makedoniji kojima je licenca za rad već oduzeta te tim oduzimanjem onemogućeno ostvarivanje prava umjetnika-izvođača', ističe Ante Pecotić.
Jedna od najpopularnijih pjevačica s prostora bivše Jugoslavijeu Makedoniji je SeverinaOna je ondje među najemitiranijim izvođačima i u Makedoniji nastupa najviše od domaćih izvođača. Njezin menadžer Tomislav Petrović protiv je ovakve zabrane.'Zabrane su nedopustive! Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava moraju pronaci drugi način na koji će zaštititi svoje interese, a koji nikako ne smije biti na štetu publike, izvođača, organizatora koncerata i u konačnici samih autora. Tražit ćemo da HDS ZAMP povuče svoju odluku. U protivnom ćemo iskoristiti sva moguća pravna sredstva da se ukine', kaže menadžer.


Severina je među našim najpopularnijim izvođačima u Makedoniji, a na njezinom posljednjem koncertu u Berovu gledalo ju je 70.000 ljudi

I dok se Gibonni nije htio izjasniti na tu temu, Tonči Huljić upućen je u to što radi ZAMP i podržava ga.
'Isto je napravio i srpski, a učinit će i bosanska te slovenska društva štiteći svoje autore te kako bi se spriječio nered i ovakav postupak makedonskih vlasti koristio kao obrazac ponašanja u svim ostalim državama. Potez Makedonije je svakako presedan koji ne postoji nigdje drugdje u svijetu, a napravljen je kako bi se zaštitila klijentelistička pozicija nekih trgovačkih društava. Ovakav postupak dvojnog sustava zaštite intelektualnog vlasništva ne prikazuje Makedoniju u ozbiljnom svjetlu. Publika će moje izvođače moći i dalje slušati u nastupima uživo', kaže skladatelj.

Svoj komentar dao je i Goran Karan koji je u Makedoniji među najizvođenijim muzičarima.

'Odluka hrvatskih skladatelja o zabrani emitiranja hrvatskog autorskog programa zapravo je samo nastavni slijed na odluku međunarodne autorske zajednice budući da su istu odluku već prije donijeli slovenski, srpski i crnogorski autori. Kako je u ovu akciju uključen i predsjednik internacionalnog saveza kompozitora, lako je zaključiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj ekscesnoj mjeri, već o zajedničkom stavu spram jednostrane odluke makedonske vlade o dodatnom snižavanju njihovih ionako simboličnih autorskih naknada', kaže pjevač.

Dodaje kako su savezi skladatelja naše i okolnih država takvom odlukom najpogođeniji.

'Makedonska publika najviše je okrenuta našem skladateljskom radu. Ovakva odluka ima za cilj pomoći makedonskim zakonodavnim tijelima u vrednovanju djela kojima se koriste. Govoreći iz vlastite perspektive, vjerujem da je ovaj trenutak samo jedna mala politička bura u čaši vode i siguran sam da ćemo zajednički prevladati situaciju i dovesti je do njenog prirodnog stanja', ističe. Posebno, kaže, voli Makedoniju i glazbu koju je iznjedrila.

'Brojna gostovanja mi više od riječi govore o makedonskoj ljubavi za dalmatinski dio hrvatske glazbe koju ponosno pjevam cijelim svijetom', ističe Goran.