PRVA POLUFINALNA VEČER

Hrvatska bez finala Eurosonga

10.05.2011 u 23:13

Bionic
Reading

U finale su ušli odlična Srbija, grozno dosadna Litva, očajna Grčka, najbolji Azerbajdžan, žestoka i vrlo dobra Gruzija, simpatična Švicarska, osrednja Mađarska, jako loša Finska, bezvezna boy Rusija i veselo društvo s Islanda

Na tragu prošlogodišnje pobjednice Lene i njezinog hita 'Satellite', ovogodišnji su predstavnici svih 19 zemalja iz prve polufinalne večeri uglavnom slijedili njezin primjer opredijelivši se za plesni pop. Unatoč uvjerljivom i sigurnom nastupu, Daria nije baš pridobila televizijske gledatelje, a i na kladionicama je dan prije polufinala zauzela posljednje mjesto.

Prvu polufinalnu večer je na veličanstvenoj pozornici otvorila Magdalena Tul, pjevačica i glumica iz Poljske, koja je zapjevala 'Jestem'. Osrednja pop pjesma i tradicionalno dosadna koreografija pratećih plesačica. Ukratko, ništa posebno. Prošlogodišnji domaćini Eurosonga - Norveška - ove su godine poslali Stellu Mwangi, crnu ljepoticu porijeklom iz Kenije, koja je zapjevala hit 'Haba haba', koji trenutno drži prvo mjesto na norveškim top ljestvicama. No unatoč njezinom atraktivnom izgledu, afričkim ritmovima i pitkoj melodiji, Stella baš nešto i nije pokazala pjevačko umijeće. Mogla bi do finalne večeri, ali bez značajnog uspjeha. 'Feel the passion' zapjevala je kao treća natjecateljica polufinala atraktivna crvenokosa Albanka Aurela Gaçe na sjajno dizajniranoj pozornici. Osim pozornice, njezinog izgleda i uvjerljivog nastupa, sama pjesma nije vrijedna spomena. Armenija se predstavila pjesmom 'Boom-Boom' koju je pjevala Emmy. Odjevena poput boksačice, izašla je iz stilizirane boksačke rukavice i zaplesala s četiri rasna Armenca. Trash! Jeftin pop pjesmuljak i loša izvedba. Turci su nakon osvojenog prošlogodišnjeg drugog mjesta s odličnim rock bendom MaNga i ove godine delegirali vrlo popularnu tursku grupu Yüksek Sadakat koja je izvela 'Live It Up' u maniri scenskog nastupa Bon Jovija, ali s nešto uvjerljivijom izvedbom i za nijansu lošije od MaNge. Pjesma i nije bila baš neka.

I onda je došla prva susjeda. Srbija je poslala šarmantnu Ninu koja je zapjevala vrlo pitku i simpatičnu pjesmu 'Čaroban'. U odličnom retro stilu 60-ih, Nina i tri prateće pjevačice bile su vizualno vrlo atraktivne, a pjesma zvuči poput hita. Po svemu sudeći, finale im ne gine, a možda i vrlo visok plasman. Ako ne na Eurosongu, onda sigurno u regiji. Uostalom, takav je običaj, zar ne? Rusi su se pojavili s ruskim ljepotanom Aleksejem Vorobjovom i pjesmom 'Get You'. Poput klonova Backstreet Boysa, Aleksej i tri slična njemu u kožnim jaknama djelovali su uvjerljivo, ali s neinventivnom pop pjesmom. Anna Rossinelli s pjesmom 'In Love For a While' predstavljala je Švicarsku koja je zadnji put pobijedila na Eurosongu 1956. godine. No sudeći prema ovogodišnjem izdanju, mogao bi im se dogoditi ulazak među prvih deset. Vrlo pitka pjesmica s puno na-na-nakanja, ali i osrednjim nastupom. Lako ulazi u uho i zadovoljava sve zakonitosti pobjedničke pjesme.

Gruzija je pak poslala Eldrine s pjesmom 'One More Day'. Sjajno dizajnirani Gruzijci sa žestokom rock pjesmom i uz malo repanja u stilu nu metala. Najžešći i najuvjerljiviji, ali teško da će do neke bolje pozicije. Finci su odustali od metala kakav su svirali Lordi i poslali Paradisea Oskara, koji nam je pjevušio 'Da da dam'. Lordi su bili bolji. Puno bolji! Maltu je predstavljao Glen Vella i 'One Life', iako bi se prema izgledu, ali i glasu, moglo reći - predstavljala. Potpuno nevažan nastup. Senit je predstavljala San Marino s pjesmom 'Stand By' i također nije plijenila pozornost. Zapravo, nije naodmet spomenuti da je bila grozna, a falš sveprisutan, te da je ostvarila uvjerljivo najgori nastup prve polufinalne večeri. I onda je na pozornicu stupila dugonoga plavuša Daria Kinzer. Vrlo uvjerljivog nastupa, ali uz pratnju doista nepotrebnog ruskog mađioničara Sergeja Vorontsova, pjesma 'Celebrate' i nije toliko odskakala od prosjeka. Sasvim pristojan nastup s osrednjom pjesmom, kičastim stylingom i vrlo dobra reakcija publike. Nažalost, problemi s vezama kulminirali su upravo tijekom nastupa Darije Kinzer pa ga je Duško komentirao preko svog mobitela. Gdje je nestala njemačka tehnička nadmoć?


I Island je sudjelovao u prvoj polufinalnoj večeri s bendom Sjonni’s Friends i pjesmom 'Coming Home'. Poput nekog sretnog gej društva, zvučali su vrlo zabavno i šarmantno. Naknadno smo od Duška, preko njegovog mobitela, saznali da je pjesma posvećena njihovom preminulom prijatelju. Velika mađarska zvijezda Kati Wolf pjevala je 'What About My Dreams?' - dobro je pjevala te izgledala kao velika europska zvijezda, jedino joj je pjesma stilski bila vrlo slična 'Celebrate' Darije Kinzer. Atraktivan nastup i osrednja pjesma. Homens da Luta su predstavljali Portugal, a izgledali su kao ekipa iz neke loše kazališne predstave koja pokušava oponašati Willage People. Pjevali su 'Luta e Alegria' (Borba je radost ???). Radnici, građani i seljaci pokušavaju zabavljati masu. Litva je poslala Evelinu Sašenko kojanam je pjevala 'C'est Ma Vie'. Bolje da nije. Dosadna izvedba dosadne pjesme. Ell & Nikki nisu pjevali na azerbajdžanskom, već na engleskom, pop pjesmu 'Running Scared', koja bi sjajno sjela Robbieju Williamsu i bila veliki hit, no Ell i Nikki nekako nisu djelovali kao pobjednici i velike europske zvijezde. Ali nikad se ne zna. Uostalom, Nikki trenutno živi u Londonu gdje surađuje s nekim od najvećih britanskih skladatelja koji su radili s Christinom Aguilerom, Alicijom Keys i Craigom Davidom. Imaju velike šanse za pobjedu. Uostalom, i na kladionicama su se smjestili među prvih deset. Grci su nastupili posljednji - Loukas Yiorkas feat. Stereo Mike s pjesmom 'Watch My Dance'. Gledali smo im ples, ali i slušali pjesmu te ostali zabezeknuti tim nevjerojatnim spojem grčkog melosa i lošeg repa. Grozna pjesma.

I onda je uslijedila kratka retrospektiva svih 19 pjesama, atraktivan šou program i najveći dio posla voditelja ovogodišnjeg Eurosonga - Anke Engelke, Judith Rakers i Stefana Raaba. Kao što smo to čekali veći dio večeri, napokon smo saznali kojih se deset zemalja plasiralo u finale: odlična Srbija, grozno dosadna Litva, očajna Grčka, najbolji Azerbajdžan, žestoka i vrlo dobra Gruzija, simpatična Švicarska, osrednja Mađarska, jako loša Finska, bezvezna boy Rusija i veselo društvo s Islanda.


Kako je Daria bezuspješno začarala Düsseldorf