PAD BIZNISA

Hollywood pod uzbunom zbog krize filma i TV-a

28.08.2013 u 08:58

Bionic
Reading

Los Angeles masovno gubi poslove, dok filmaši odlaze snimati u Britaniju i Australiju

Novi gradonačelnik Los Angelesa, Eric Garcetti, proglasio je stanje opće opasnosti od urušavanja poslovnog modela Hollywooda – s obzirom da filmska i televizijska produkcija napušta svoj tradicionalni dom i odlazi u druge zemlje, gdje je jeftinije i lakše snimati filmove.

Naime, Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland imaju politiku poticaja koja privlači producente pa su tako i najveći hitovi, poput 'Iron Man 3' i 'Velikog Gatsbyja' snimani izvan SAD-a, a i novi 'Ratovi zvijezda' bit će snimljeni u Britaniji.

Garcetti je za Variety izjavio kako je pred Hollywoodom niz velikih borbi, s ciljem spašavanja poslova. Naime, Kalifornija omogućuje poticaje samo filmovima čiji budžet nije veći od 75 milijuna, što isključuje sve blockbustere. Treba vidjeti hoće li se i to mijenjati.

Variety donosi i brojke – poslovi u filmskoj i TV produkciji u okrugu Los Angelesa pali su s 136.680 u 1997. na 115.953 u 2012., a kalifornijski udio u produkcijskom poslovanju SAD-a pao je za 10 posto u razdoblju od 2004. do 2011.



Zanimat će vas u MAXtv videoteci:
Iron Man 3
Osvetnici