U KINIMA: 'DIVNA STVORENJA'

Hoće li magovi pobijediti vampire?

22.02.2013 u 08:25

Bionic
Reading

Donekle bolje od filmova iz serijala 'Sumrak', ali ništa više

Uspjeh filmova iz serijala 'Sumrak' uzrokovao je interes za ekranizaciju sličnih književnih predložaka pa su tako na red stigla i 'Divna stvorenja'. Glumci su uglavnom nepoznati osim Jeremyja Ironsa i Emme Thompson, a redatelj Richard LaGravenese nema mnogo iskustva osim u pisanju scenarija (ujedno je scenarist za ovaj uradak). Na papiru situacija nije obećavajuća i teško je očekivati mnogo od filma koji se preporučuje ljubiteljima 'Sumraka', ali nadajmo se da je konačni rezultat zanimljiviji.

Ukratko, 'Divna stvorenja' su gnjavaža i posve zanemariv promašaj, ali zanimljiviji i znatno bolji film od bilo kojeg iz serijala 'Sumrak'. Usporedbe su potpuno opravdane jer su koncepti gotovo identični, osim naravno drugačijih likova i nadnaravne teme (umjesto vampira imamo crne i bijele magove). Osnovni razlog tog povoljnijeg dojma u odnosu na 'Sumrak' su 'normalniji' glavni likovi, odnosno gledatelju su njihove motivacije i dijalozi uglavnom jasni i razumljivi, barem u prvom dijelu filma. Kako radnja napreduje, tako scenarij postaje sve veća nakupina klišeja, nerazumljivih situacija i očajnih ljubavnih scena, što mladi glumci (Alden Ehrenreich i Alice Englert kao 'nemogući par') sve teže odrađuju bez obzira na solidnu 'kemiju' i svojevrsnu karizmu. Možda mogu pružiti i bolji nastup, ali ovdje to nažalost nemamo prilike vidjeti.

Sporedni likovi su uglavnom plošne karikature i jedini vrijedni spomena su oni koje tumače Jeremy Irons i Emma Thompson, ali samo zbog njihove vlastite karizme i uvjerljivosti usprkos slabome scenariju. Radnja povremeno ima neočekivane obrate, ali to ne spašava gledatelja od loše dinamike koja uzrokuje dosadu u dva sata trajanja filma. Iznenađujuće, redatelj LaGravenese jako dobro odrađuje posao jer uz sve mane kroji vizualno zanimljivo iskustvo s nekoliko uistinu upečatljivih sekvenci, što se ne može reći i za njegov scenarij, kojime zapravo narušava vlastiti redateljski potencijal.

'Divna stvorenja' preporuka su isključivo za ciljanu publiku koja voli i 'Sumrak', jer pružaju slične romantične teme, ali kao bolje 'zapakiran' proizvod. Usprkos povremeno vidljivom potencijalu da bude nešto bolje, to se nikada ne ostvari pa ga ostala publika slobodno može zaobići.