OD ČETVRTKA NA PROGRAMU KINA EUROPA

Helen Mirren u drami 'Vrata' oskarovca Istvána Szabe

20.02.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Novi film Istvána Szabe, 'Vrata', s Helen Mirren i Martinom Gedeck u glavnim ulogama, dolazi na program kina Europa u četvrtak 21. veljače!

Vrata', nova snažna drama mađarskoga redatelja, scenarista i oskarovca Istvána Szabe, nastala je na temelju istoimenog romana jedne od najcjenjenijih mađarskih književnica, Magde Szabó, o odnosu dvije jake ženske ličnosti

Oskarovka Helen Mirren u ulozi je zagonetne kućne pomoćnice Emerenc koja sa svojom gazdaricom, mladom spisateljicom Magdom, polagano gradi prijateljski odnos pun poštovanja. Zbog povjerenja koje osjeća prema mladoj ženi, Emerenc otvara vrata svoje traumatične tajnovite prošlosti.

Radnja se zbiva potkraj 1960-ih do sredine 1970-ih godina u Budimpešti gdje se još osjećaju posljedice Drugoga svjetskog rata. Uloga mlade spisateljice pripala je jednoj od trenutno najboljih njemačkih glumica Martini Gedeck, koju znamo iz nagrađivanog filma 'Život drugih' (Oscar za najbolji strani film, Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu).

I redatelj István Szabo dobitnik je Oscara za film 'Mefisto' (1981), a u svojoj dugoj i plodnoj karijeri je primio mnoštvo nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima. Neki od njegovih istaknutijih naslova su 'Otac', 'Povjerenje', 'Pukovnik Redl', 'Slatka Emma, draga Bobe', 'Sastanak s Venerom', 'Životna odluka' i 'Biti Julija'.

 

Foršpan filma 'Vrata'