DEDIĆ, MONTENO, DIVLJAN...

Godina u kojoj su nas napustili istinski velikani

28.12.2015 u 08:44

Bionic
Reading

Proteklu godinu pamtit ćemo i po odlascima nekih od najvećih glazbenika i umjetnika s ovih prostora poput kantautora i skladatelja Arsena Dedića i fotografkinje Marije Braut. U 2015. godini oprostili smo se i od najomiljenijih sarajevskih pjevača Kemala Montena, jedinstvenog Vlade Divljana te cijenjenog hrvatskog tenora Krunoslava Cigoja

Oni koji su još umjeli na najljepši način probuditi najskrivenije emocije kod publike pjesmom i stihom, otišli su u 2015. godini. Dogodilo se da to budu dva bliska prijatelja i glazbena velikana Kemal Monteno i Arsen Dedić. Montenova iznenadna smrt 21. siječnja u 67. godini života za mnoge je bila veliki šok. Sarajevski glazbenik preminuo je od jake upale pluća i komplikacija koje su uslijedile nakon transplantacije bubrega.


Kemal Monteno (Foto: Nina Đurđević/Pixsell)

Sedam mjeseci nakon Montena, 17. kolovoza hrvatska glazbena scena ostala je bez svog najvećeg osobenjaka, pjesnika duše, gospodina i umjetnika Arsena Dedića. Preminuo je u 78. godini, u zagrebačkoj bolnici Rebro zbog multiorganskoga zatajenja kao posljedice sepse koju je dobio nakon operacije kuka.


Arsen Dedić (foto: Nina Đurđević/Pixsell)


U ožujku 2015. borbu za život izgubio je i jedan od najznačajnijih figura ex-jugoslavenske pop rock glazbe, frontmen beogradskih Idola, 56-godišnji Vlada Divljan.


Vlada Divljan (Foto: Grgur Žućko/Pixsell)

U srpnju 2015. u 86. godini preminula je tiho fotografkinja, nasljednica slavne zagrebačke škole i žena koja je svojim crno-bijelim fotografijama ostavila neizbrisiv pečat 

Marija Braut.



Marija Braut (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Posljednje zbogom u 2015. rekli smo i slavnom hrvatskom tenoru, opernom i operetnom redatelju te diplomatu Krunoslavu Cigoju koji je izgubio bitku s dugom i teškom bolešću u 67. godini.


Krunoslav Cigoj (Foto: Robert Anić/ Pixsell)


Hrvatska književna scena u studenom ove godine ostala je bez poznatog pisca za djecu i odrasle Paje Kanižaja (77). Uz knjige za odrasle, djecu i omladinu, Kanižaj je napisao i stihove za 45 slikovnica, mnoge kazališne predstave, radijske i televizijske emisije i dva cjelovečernja filma.

U rujnu 2015. od tumora dojke preminula je i slavna američka spisateljica ljubavnih romana Jackie Collins. Od filmskih velikana protekla godina bila je kobna i za slavne glumce Omara Shariffa, Christophera Leeja te zvijezdu filma 'La Dolce Vita', švedsku divu Anitu Ekberg.