MIMIKA MAK MURTIĆ ENSEMBLE

Glazbena poslastica za zagrebačku publiku

26.12.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon vrlo zapaženog nastupa na ovogodišnjem London Jazz Festivalu, Mimika Mak Murtić Ensemble nastupa u subotu, 29. prosinca, u Vip Clubu u Zagrebu uz okosnicu koju čine nezaobilazni Mak Murtić i Maja Rivić te ostalih 14 vrhunskih glazbenika iz Hrvatske okupljenih isključivo za ovaj koncert. Ukratko, prilika koja se ne propušta

Mimika Mak Murtić Ensemble najlakše je opisati kao avangardni jazz bend s Balkana, s mjestom boravka u Londonu, koji svira progresivan jazz u fuziji s funkom u orkestru od 14 članova koji vodi Mak Murtić, a u njemu pjeva Maja Rivić. Ili pak kao Balkan space

jazz.

Mimika Mak Murtić Ensemble u Londonu 2010. godine osnovao je mladi hrvatski skladatelj i saksofonist Mak Murtić. Mimika MME izvodi originalne Murtićeve kompozicije zamišljene u dvije suite, 'From Scratch to Structure', o razvoju agrikulture i rađanju kompleksnih civilizacija i 'A Place Glowing a Brilliant Red', koja priča o budućim generacijama ljudi, o njihovom naseljavanju planeta Marsa i narednom razvoju novih socio-ekonomskih sustava. Obje suite su multistilske jazz suite koje uz jazz harmoniju i snažan utjecaj Duke Ellingtona, Gil Evansa i srodnih skladatelja, obuhvaćaju i južnoslavenski folklor, suvremene grooveove, progresivnu glazbu i utjecaje istočnoazijskih stilova.

U 2011. godini Mimika MME iz deveteročlanog prerasta u 14-eročlani orkestar koji je uz neobične kompozicije, instrumentarij gotovo nepoznat suvremenoj klupskoj publici (klarineti, tuba, limena glazbala) te melankoličan vokal Maje Rivić privukao široku publiku na Londonskoj sceni. Nakon izdavanja albuma prvijenca 'From Scratch to Structure Suite', sastav je započeo suradnju s menadžerom i trombonistom Jerome Harperom, koji je svojedobno bio jedan od osnivača američkog Young Blood Brass Banda, a koji sada s londonskom adresom vodi tvrtku Brassroots Management i istoimeni sastav.

Za zagrebački nastup, koji će se održati u Vip Clubu u subotu, 29. prosinca, Mak je okupio vrhunsku ekipu hrvatskih glazbenika, pa će uz Maka Murtića na tenor saxu i Maju Rivić kao glavnu vokalisticu u Mimika Mak Murtić Ensemble nastupiti:

Davor Križić - truba 1
Danijel Hršak - truba 2
Vera Pfaf - truba
Luka Žužić - trombon
Robert Pajić - klarinet
Miro Kadoić - sopran/alt sax
Nikola Kukić - klarinet/alt sax
Grgur Savić - tenor sax 1
Ivan Reljić - bariton sax
Jurica Rukljić - tuba
Petar Bradanović - kontrabas
Ivan Špiro Grgić - gitara
Petar Ćulibrk - glasovir
Kolja Gjoni - bubnjevi