OD ADAPTACIJA DO SPEKTAKLA

Filmovi koji će obilježiti ovu godinu

07.01.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Još jedna godina je iza nas, isto tako i filmski naslovi koji su je obilježili. No marljive ruke redatelja, scenarista, glumaca, producenata i ostale ekipe radili su na filmovima koji će obilježiti i ovu, novu godinu. Neki od njih su gotovi, a neki u procesu izrade. Prema procjenama stručnjaka iz filmske industrije, donosimo vam popis najiščekivaniji filmskih naslova za ovu godinu u kojima su se našli dugo očekivani nastavci poznatih naslova, isto tako dugo očekivane ekranizacije književnih djela te iznenađenja poznatih redatelja


The Hunger Games

Početak godine obilježit će nam akcić s elementima znanstvene fantastike u kojem glavu riječ imaju tinejdžeri. Radnja je smještena u svijet iz budućnost u kojem je deset djevojčica i dječaka bačeno u okrutnu igru borbe do smrti u potrazi za hranom.

Nakon što je franšiza 'Sumrak' poharala kinoblagajne i vladala ljestvicama po postotku zarade dugi niz godina, došlo je vrijeme za vjerodostojnog nasljednika koji je, prema mnogim prorocima filmskog svijeta, upravo u ovom djelu. Film nastaje kao ekranizacija distopijske tinejdžerske novele istoimenog naziva, koju je napisala Suzanne Collins, a režije se prihvatio Gary Ross najpoznatiji publici po filmu 'Pleasantville'

Glumačka postava sačinjena je od mladih holivudskih nada Jennifer Lawrence, Josha Hutchersona i Liama Hemswortha u glavnim ulogama. Od poznatih imena moći ćemo vidjeti Woodyja Harrelsona koji je, kako sam kaže, potpisao ugovor za četiri filma. Hoće li uistinu 'The Hunger Games' biti vjerodostojan nasljednik vampirskih priča, vidjet ćemo uskoro, jer se premijera očekuje krajem ožujka. A do tada ćemo čekati da igre počnu.


Lincoln

U prvom kvartalu ove godine, očekuje nas biografski film o jednom od najvećih američkih predsjednika svih vremena, Abrahamu Lincolnu. U redateljsku stolicu sjeo je Steven Spielberg koji je inspiraciju našao u knjizi 'Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln'Doris Kearns Goodwin koja portretira predsjednika i opisuje građanski rat u Americi.

Glavna uloga pripala je Daniel Day-Lewis, što nije ni čudno, jer je po mnogim stručnjacima filma, jedan od najboljih glumaca današnjice te sličnost u fizionomiji s Lincolnom, pogotovo uz dodatak brade, postaje neosporna. Uz njega će zaigrati Sally Field kao Mary Todd Lincoln, Joseph Gordon-Levitt kao Robert Todd Lincoln, Tommy Lee Jones kao Thaddeus Stevens te mnoge druge zvijezde.

U zadnje vrijeme u svjetskim medijima Spielberg se žalio kako u zadnjih dvadesetak godina nije izišao nijedan dobar film. Koliko je njegov Lincoln dobar, vidjet ćemo uskoro, ali zasigurno možemo tvrditi da će napraviti dar-mar na kinoblagajnama.


The Avengers

Što će se desiti kada se ujedine svi najpoznatiji američki superjunaci? Spasit će svijet od zlih sila, ali i napuniti svoju kasicu prasicu milijunskim honorarima u realnom svijetu. Da budemo konkretniji, u 'The Avengers' snage će ujediniti Iron Man, Captain America, Thor i mnogi drugi junaci koje smo navikli gledati u samostalnim filmskim izdanjima.

Režiju potpisuje Joss Whedon, najpoznatiji po serijalu 'Buffy: Ubojica vampira'. Glumačka ekipa je, očekivano, Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson i Jeremy Renner, svima nam već poznata imena koje smo upoznali obučene u šarolika odjela čija misiji je spašavanja svijeta. Pripadnici tajne organizacije S.H.I.E.L.D. ovoga su puta integralni dio scenarija pa ne smijemo zaboraviti na legendarnoga Samuela L. Jacksona u ulozi jednookog vođe Nicka Furyja.

Marvelov superspektakl sa skupinom poznatih superheroja na jednom mjestu prvi puta će distribuirati studio Walt Disney, a stvarno ne postaje nikakve dvojbe da će stripovski superjunaci opet zavladati na ljestvici Box officea, kako gledanošću, tako i zaradom.


Dark Shadows

Tim Burton nam se vraća na filmska platna s jednim od najmračnijih filmova do sada. Riječ je o nadrealnoj drami utemeljenoj na gotičkoj sapunici istoga naziva koja se emitirala na televizijskim ekranima krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Za one koji nisu upoznati s radnjom, ponovit ćemo je u kratkim crtama. Obitelj Collins, na čelu sa sinom plejbojem Barnabasom putuje iz Liverpoola u obećanu zemlju u potrazi za boljim sutra. Barnabas zavodeći žene u novoj okolini, slomi srce vještici Angelique Bouchard, koja ga pretvori u vampira i zakopa ga živog. Nakon par stoljeća sna budi se 1972. i njegova avantura započinje.

Kultnu seriju uskoro ćemo moći gledati i na filmskom platnu, a na mjestima glavnih junaka našli su se, naravno, Johnny Depp Helena Bonham Carter, uvježbani tandem Burtonovih filmova, a društvo će im praviti Michelle Pfeiffer Christopher Lee te mnogi drugi od kojih treba izdvojiti starog rokera Alicea Coopera. Premijera se očekuje u petom mjesecu, a do tada pogledajte trailer obojan tamnim tonovima.


Prometheus

Ovih dana sve više i više se priča od nadolazećem djelu Ridleyja Scotta. Ako niste upoznati s time što je diglo toliko hajku u filmskom svijetu, reći ćemo vam u par rečenica. Scott se nakon 33 godine vraća žanru znastvene fantastike filmom 'Prometheus'. Iako je originalno bio zamišljen kao prequel za Aliena, neće imati direktne veze s tom franšizom.
Priča se bavi istraživanjem svemira, mitologijom i opstankom čovječanstva, a zvijezde filma bit će Charlize Theron i sve interesantniji glumac holivudskom svijetu, Michael Fassbender

Prije nekoliko godina Ridley je izjavio da je žanr SF u filmsku mrtav te da ga je njegova tolika istrošenost i neoriginalnost dovela do takvog statusa. No čini se da se slavni redatelj ipak malo zaletio u svojoj izjavi, jer nam je za ovu godinu pripremio jedan od najiščekivanijih naslova. Prije nekoliko tjedana izišao je trailer i prvi plakat za koji ne možemo ne primijetiti sličnost s posterom za kultni 'Alien'. Koliko će dodirnih točaka imati ova dva naslova, vidjet ćemo u šestom mjesecu kada se film napokon pojavi u kinima.


The Dark Knight Rises

Hoće li Batman umrijeti? Hoće li nas Catwoman razočarati? Hoće li publika biti u stanju razumjeti Baneove riječi? Sve su to pitanja na koja će nam Christopher Nolan dati odgovor u posljednjem poglavlju o mračnjaku koji utjeruje pravdu na ulicama Gothama.

Od stare glumačke postave tu su Christian Bale Michael Caine Gary Oldman i Morgan Freeman. A nova imena u obliku negativaca su lijepa Anne Hathaway, koja je utjelovila Selenu Kyle, odnosno Ženu-mačku i Tom Hardy kao zlikovac Bane.

U marketinšku kampanju se krenulo već na proljeće prošle godine, tako da već za sada imamo dvije službene najave koje iz dana u dan broje sve veći broj gledanja. Kao što se može zaključiti iz trailera, Nolan nam je pripremio još jedan akcijski spektakl, a gotovo nitko ne sumnja da će film ostvariti veliki financijski uspjeh. Kako to sve izgleda, pogledajte sami.


The Hobbit: An Unexpected Journey

Ove godine dolazi Hobbit, toliko očekivana ekranizacija još jednog hita J. R. R. Tolkiena, kojem kritičari predviđaju uspjeh sličan 'Gospodaru prstenova'. I eto, nakon pet godina iščekivanja imat ćemo ga priliku gledati. Bilbo, Gandalf i Gollum vraćaju nam se na filmska platna.

'The Hobbit: An Unexpected Journey'
prvi je dio filmske verzije Tolkienove popularne knjige koja govori o avanturama Bilba Bagginsa, hobita kojim započinje slavna trilogija 'Gospodar prstenova', a koja je obilježila filmsku industriju na prijelazu stoljeća i osvojila čak sedamnaest Oscara.

Radnja filma smještena je 60 godina prije događaja iz 'Gospodara' i prati Bilba na putu da povrati izgubljeno kraljevstvo patuljaka Erebor od izdajničkog zmaja Smauga. Bilbo i hrabri ratnik Thorin Oakenshield ulaze u sukobe s goblinima, orkama, ogromnim paucima i mnogim raznim bićima iz prostranstva Međuzemlja.

U glumačkoj ćemo postavi ponovo gledati Iana McKellena kao Gandalfa, Elijaha Wooda kao Frodoa, Cate Blanchett kao Galadriel, Orlanda Blooma kao Legolasa, Christophera Leea kao Sarumana te Andyja Serkisa kao Golluma, a glavnog junaka ove priče Bilba će glumiti Martin Freeman

Film će premijerno biti prikazivan za nešto manje od godinu dana, a prije dva tjedna izašla je i službena najava. Zavirimo nakratko u Jacksonovu filmsku viziju poznate knjige.

Po predviđanjima kritičara trebalo bi spomenuti još nekolicinu filmova koji će obilježiti ovu godinu. U cijeloj priči našao se 'The Amazing Spider-Man 3D', 'reboot' franšize o Čovjeku-pauku, koji dolazi 5. srpnja u naša kina, a nešto ranije u svjetska kina. Umjesto Sama Raimia, na redateljsko mjesto sjeo je Marc Webb. Oliver Stone nakon nekoliko godina pauze vraća se krimi dramom 'Savages' i jakom postavom glumačkih imena poput Taylora Kitscha Johna Travolte Benicija del Tora Ume Thurman i Salme Hayek. Svjetska premijera rezervirana je za 23. rujna. Početkom zime stiže novi James Bond u novim akcijskim avanturama pod nazivom 'Skyfall'. Nakon dvanaest prijašnjih ekranizacija Hugovih 'Jadnika' stižu nam novi u kojem će Hugh Jackman, Russell Crowe Anne Hathaway i Helena Bonham Carter zavladati na platnu, a premijerno će biti prikazivani 7. prosinca. Božićno razdoblje, osim 'Hobita', ukrasit će još nekoliko zanimljivih naslova. 'Life of Pi' pustolovni film s dječakom u glavnoj ulozi čiju režiju potpisuje Ang Lee, novi špageti vestern 'Django Unchained' iza kojeg stoji lice i naličje Tarantina te dugo očekivana ekranizacija Fitzgeraldova romana 'The Great Gatsby' koja bi uz glumačku ekipu koju čine Leonardo DiCaprio Tobey Maguire Joel Edgerton Carey Mulligan te Baza Luhrmanna u redateljskom stolcu, mogla postati instant klasik.