'LINCOLN' NA OSCAR REVIJI

Film o čovjeku koji je promijenio svijet

28.01.2013 u 10:48

Bionic
Reading

U sklopu ovogodišnje revije Oscar, koju devetu godinu zaredom organizira Blitz CineStar, stiže nam Spielbergov biografski film o najvećem američkom predsjedniku, 'Lincoln', koji u utrku za Oscara ulazi s najviše nominacija, njih čak 12

Lincoln' je priča o velikom borcu za ljudska prava i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Abrahamu Lincolnu. Dok se građanski rat razbuktava, američki predsjednik je razapet između vojnih gubitaka i sve izraženijih nesuglasica unutar svog kabineta vezanih uz njegovu namjeru da oslobodi sve robove. No u toj borbi nije sam. Njegovi najveći saveznici - Robert Lincoln i Thaddeus Stevens - pomoći će mu promijeniti tijek povijesti i sudbinu nadolazećih generacija.

Film o čovjeku koji je promijenio svijet i tijek povijesti režirao je višestruki oskarovac Steven Spielberg (nominiran za prestižni kipić i ovaj put), okupivši oko sebe opako dobru glumačku ekipu. Naslovnog Lincolna tumači glumačka veličina Daniel Day-Lewis koji će, ako potvrdi nominaciju za pozlaćeni kipić u kategoriji najboljeg muškog glumca, postati jedini muški glumac s tri Oscara za najboljeg glumca. Društvo mu prave Tommy Lee Jones i Sally Field, oboje nominirani za Oscar u svojoj kategoriji, potom Joseph Gordon-Levitt, Jared Harris i mnogi drugi.

Sve velike filmove prate zanimljivosti sa snimanja, pa tako i 'Lincolna'. Steven Spielberg tri i pol mjeseca, koliko je trajalo snimanje, nije izlazio iz odijela iz poštovanja prema veličini teme koju obrađuje u filmu. Svim glumcima se na setu i oko njega obraćao služeći se imenima likova koje tumače. Tako je Daniela Day-Lewisa nazivao 'gospodine predsjedniče', dok je na popisu snimanja scena umjesto Danielovog imena stajalo – Abraham Lincoln.

'Nikad nisam osjećao tako duboke osjećaje prema osobi koju nismo nikad sreli kao prema Lincolnu. Vjerujem da treba vremena da se otkrije snaga i utjecaj koji je Lincoln imao na većinu ljudi. Volio bih da je ostao (sa mnom) zauvijek', izjavio je Daniel Day-Lewis nakon snimanja filma.

Daniel je bio prvi izbor za ulogu Lincolna, 'još prije osam i pol godina'. Nakon što je odbio ulogu, Steven ju je ponudio Liamu Neesonu. On je prvo prihvatio, no kako je scenarij nastajao nekoliko godina, Neeson je zaključio da je prestar za ulogu. Ponuda se vratila Day-Lewisu koji je ipak pristao.

Kad je odlučio kako će zvučati njegov Lincoln, snimio ga je na kaseti koju je 'ukrasio' znakovima lubanje s prekriženim kostima na tragu simbola za otrove. Tako ukrašenu prijeteću kasetu poslao je Spielbergu da nitko ne čuje Lincolnov glas osim njega.


Uz 'Lincolna', u kinima CineStar, u sklopu revije Oscar, od 16. do 30. siječnja možete pogledati još devet pretpremijera: 'Hitchcock', 'Zero Dark Thiry', 'Odbjegli Django', 'Jadnici', 'Zvijeri južnih divljina', 'U dobru i u zlu', 'Master', ‘Let’ i 'Ana Karenjina'. Osim tih filmova, bit će prikazani ostali nominirani filmovi koji u tom razdoblju dolaze u kina ili su već na programu: 'Seanse', 'Pijev život', 'Hobit: Neočekivano putovanje', 'Krš i lom', 'Nemoguće', 'Kraljevska afera' i 'Argo'.

Sve o ovogodišnjem Oscaru možete saznati na tportalovoj podstranici Oscar. Ujedno, od 18. siječnja do 23. veljače možete sudjelovati u tportalovom nagradnom natječaju 'Oscara dobiva…' u kojemu možete odabirati najbolji film i glumce među nominiranima za nagradu Oscar.