GODINA BEZ ARSENA

'Fali taj čovjek, bio je velik kao katedrala'

17.08.2016 u 14:59

Bionic
Reading

Prije godinu dana na današnji dan, dakle 17. kolovoza otišao je najveći od najvećih, reći će mnogi bez ikakvog dvoumljenja. Jedna od njih je i Lea Dekleva, Arsenova dugogodišnja prijateljica i suradnica kojoj je protekla godina prošla u njegovom znaku. Naime, nekoliko mjeseci nakon smrti šibenskog pjesnika i kantautora Lea je objavila pjesmu posvećenu Arsenu 'Ja bi da te slijedim', a onda su uslijedili koncerti uz Matiju i Gabi diljem Hrvatske. Posljednji je održan na Arsenov rođendan 28. srpnja u njegovom Šibeniku. Glazba, stihovi, misli, sve što je ostavio za sobom Arsena čine vječnim, smatra Dekleva

Dok vjerovali još smo da svaki put se mijenja, mi rekli smo si zbogom govoreć doviđenja' - stihovi su iz Arsenove pjesme 'Balada o prolaznosti' koja puno toga govori o životu u kojem s druge strane sjećanje na Arsena nikad neće biti prolazno. Prije godinu dana otišao je pjesnik najljepših stihova, najbritkijih misli, najiskrenijih rečenica. I nedostaje mnogima. Gabi Novak odlučila je na današnji dan na svako pitanje odgovoriti šutnjom.

'Za mene je ovaj dan previše intiman i bolan, draže mi je ne reći ništa', odlučila je Gabi. Arsenu u čast, godinu bez njega, koja je pak za nju bila obilježena njegovom glazbom i pjesmama, opisala je kantautorica Lea Dekleva.

'Godina je proletjela i u njoj sam s Gabi i Matijom gostovala na hommageu u Zagrebu, a u Šibeniku na njegov rođendan, pa se pričinjavalo kao da je stalno tu. Umjetnička je pustoš - nitko mu nije ni blizu i fali taj čovjek, jer bio je velik kao katedrala. Sad su ostale samo crkvice. Nekako si utvaram da se sve to nije ni dogodilo. Često nastupam s Matijom, a on je taj koji gura stvari naprijed. Sviramo, pjevamo Arsena, a na taj način smo, iako bez njega, duboko povezani s njim', rekla nam je Lea. 


Alen Slavica  s kćeri Emom, Gabi Novak, Lu i Matija Dedić te Lea Dekleva na šibenskom koncertu posvećenom Arsenu na njegov rođendan

U prosincu, četiri mjeseca nakon Arsenove smrti, u velikom intervjuu za tportal o njihovom prijateljstvu i suradnji Dekleva je otkrila neke od najljepših detalja njihovih zajedničkih trenutaka protkanih glazbom, stihovima, životom i ljepotom:

'Prvenstveno, bio je stara škola. Toga više gotovo da nema. Bio je gospodin, emotivac, zafrkant, prijatelj. Tretirao je ženu kao ženu. Čovjeka kao biće. Obožavao je djecu. Spašavao nas od lošeg ukusa. Razbijao svaki pokušaj ceremonijalnog ponašanja. Branio od neodgovornih, neukih, samoljubivih, lažnih. Svaka pristojna i radišna sobarica vrijedila je nemjerljivo više od napuhanog ambasadora na položaju. Zapažao je u rekordnom roku sve detalje. Bio je dobar psiholog. U sekundi je znao procijeniti čovjeka i 'ubrati' mu stanje. Svi se ponekad osjećamo razlomljeno. On me je u trenutku humorom sastavljao u cjelinu. Možda mi je to bilo najdragocjenije kod njega. Imala sam, kao i svi, svojih loših perioda. Uvijek se javljao, pitao kako sam i nudio samo jedno rješenje. Rad. 'Skloni se u rad.'

Nije bilo boljeg i ljekovitijeg savjeta. Kod njega nije bilo neuzvraćenog poziva. I to je stvar kulture, da. Danas za tu vrstu kulture mnogi nemaju ni znanja ni vremena. On je imao. Bio je jako pedantan u svemu. Vodio je brigu oko najsitnijih detalja, što profesionalnih, što ljudskih. Od dobrih sitnica je radio slavlja, a probleme je u sekundi znao pretvarati u što manje važne ne bi li tako olakšao stvari. Imao je tu vještinu', ispričala je tada.


Lea i Arsen na njegovom posljednjem nastupu u srpnju 2015.