COMBICHRIST U TVORNICI

Electro-industrial heroji ponovno posjetili Zagreb

16.11.2014 u 09:16

  • +6

Combichrist u Tvornici kulture

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Combichrist, već dobro poznat domaćoj publici, sinoć je održao nastup u zagrebačkoj Tvornici

Do detalja osmišljenim nastupom koji se prati u jednom dahu, ova electro/industrial atrakcija nakon tri godine od gostovanja u zagrebačkom Boogaloou, prohujala je Zagrebom u sklopu promocije svog sedmog albuma 'We Love You.

Iako njeguje specifičan žanr koji neće oduševiti svakoga, Combichristu se mora priznati da zna napraviti dobar show.

Za zagrijavanje za koncert glavnih zvijezda bio je zadužen William Control iza kojeg stoji William Francis, nekadašnji frontmen emo punk benda Aiden, pokrenutog 2008. godine. Nakon što je publici predstavio svoj glazbeni izraz koji je okrenut mračnijim synth pop vodama, na pozornicu je kročio Combichrist.

Iako su relativno mlad bend (osnovan tek 2003.) ostvarili su nevjerojatan uspjeh još s prvim albumom 'Joy of Gunz', pa su se preselili iz Norveške u Ameriku, gdje su u kratko vrijeme postigli kultni status. Isprva započet kao aggrotech projekt, zvuk Combichrista tijekom godina se razvijao. Od utjecaja techno, industrial pa čak i metal glazbe, zvuk koji bend danas prezentira zanimljiv je crossover koji oduševljava publiku najrazličitijih mogućih glazbenih pravaca. Frontmen Combichrista Andy LaPlegua (pravim imenom Ole Anders Olsen) okušao se i u sporednim projektima aggrotech/electro-industrial žanra poput Panzer AG, Scandy i Scandinavian Cock.

Iako ih često uspoređuju s metal bendovima poput Rammsteina ili čak Nine Inch Nails, ovi dečki ističu u intervjuima da im takve usporedbe, naravno, gode, no dodaju da je njihov zvuk kompleksan te da se osjećaju različiti utjecaji, od elektronike njemačkih izvođača s kraja 80-ih, EBM scene pa i do gotha i žešćih gitarističkih obrazaca. U to su se sinoć mogli uvjeriti i posjetitelji Tvornice, gdje su ovi osebujni momci pomalo zastrašujuće našminkanih lica napravili paklenu atmosferu.

Iako Combichrist stvara glazbu koja nije za sve ukuse, kad je riječ o nastupima uživo, nema mu se što prigovoriti.

Uigran tim koji osim pjevača Andyja LaPlegue čine basist Abbey Nex, bubnjar Joe Letz, gitarist Eric 13 i Z. Marr na keyboardu, svojim je furioznim nastupom rasturio Tvornicu. Combichrist je izveo svoju ubojitu set listu na kojoj su se našle stvari poput 'Maggots at the Party', 'Shut Up And Swallow', 'This Is My Rifle', 'Blut Royale' ili 'Fuck That Shit', dokazavši da su upravo live nastupi njihova specijalnost.

Svaki član ovog brutalnog electro / industrial stroja dao je sve od sebe pa je tako neumorni frontmen Andy non stop animirao publiku, dok je Joe svojim nevjerojatnim bubnjarskim dionicama mnoge natjerao na skakanje.

Budući da im je, kako se čini, Zagreb omiljena koncertna destinacija (treba spomenuti da im je ovo bio jedini regionalni koncert na aktualnoj turneji), nekako ne sumnjamo da ćemo ih opet nekad sresti.