NAGRADNJAČA

EKV tribute koncert u Klaonici

13.12.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Sada već tradicionalno, svake godine u prosincu grupa Krug – 'Oficijalni tribute to EKV' bend iz Beograda sačinjen od bivših članova Ekatarine Velike i njihovih prijatelja iz generacijski sličnih bendova nastupa širom regije odajući počast prerano preminulima Milanu Mladenoviću, Margiti Stefanović, Bojanu Pečaru i Ivici Vdoviću. A 14. prosinca nastupit će i u Zagrebu, u Klaonici. Za svoje smo čitatelje pripremili 2x2 ulaznice!

Ekatarina Velika ili EKV bila je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih rock grupa u SFRJ. Grupa je nastala 1982. godine u Beogradu, kada su pjevač i gitarist grupe Šarlo akrobata, koja se malo prije toga raspala, Milan Mladenović i gitarist Dragomir Mihajlović Gagi osnovali bend Katarina II. Tijekom 1982. pridružuju im se Margita Stefanović Magi (klavijature) i Bojan Pečar (bas gitara), a zatim i bubnjar Šarla Akrobate Ivan Vdović Vd. Početkom 1984. godine grupa je izdala svoj prvi album, 'Katarina II'. Album je bio hvaljen od strane kritike, ali nije postigao veliki komercijalni uspjeh zbog svog kompleksnog, umjetničkog i introvertnog stila. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promjene sastava grupe: Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku. Na mjesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista. U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985., odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime Katarina II, grupa je promijenila naziv u Ekatarina Velika (kasnije obično skraćivano na EKV). Redaju se albumi 'Ekatarina Velika' (1985), 'S vetrom uz lice' (1986), 'Ljubav' (1987), 'Samo par godina za nas' (1989) koji donose velik broj hitova te su priznati i hvaljeni i od publike i kritičara širom Jugoslavije.

Ekatarina Velika ostavila je snažan trag u cjelokupnoj rock sceni i mnogim bandovima služila kao uzor u stvaralaštvu. Danas, 18 godina nakon smrti Milana Mladenovića, još tijekom listopada prošle godine Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba na svojoj zadnjoj sjednici prihvatio je prijedlog jednog građanina da Mladenović dobije svoju ulicu u Zagrebu.

Po dvije ulaznice su osvojile:

Ivona Brajdić
Ana Livun