KRITIČARI UOČI OSCARA

Dominirali 'Gravitacija', '12 godina rob' i Cate Blanchett

17.01.2014 u 10:53

  • +5

Critic's Choice nagrade, crveni tepih

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Američki filmski kritičari, kako ih je voditeljica Aisha Tyler opisala, jesu skupina ljudi koji mrze filmove, pa su odlučili koje filmove mrze najmanje i dodijelili nagrade Critics’ Choice

Najboljom glumicom proglasili su Cate Blanchett za ulogu u filmu 'Blue Jasmine'. Cate se vjerojatno još uvijek oporavlja od trijumfa na Zlatnom globusu i nominacije za Oscara. 'Sjajno. Ovo je veliki dan', rekla je Cate zahvalivši Woodyju Allenu i svom devetogodišnjem sinu Romanu koji je izvodio mađioničarske trikove za publiku. 'Moraš biti zahvalan što sam ja, a ne Jasmine French, tvoja majka.'

Lupita Nyong'o bila je iznenađena što je osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu među tolikim zvijezdama. Zahvalila se uz velike ovacije publike te dodala Juliji Roberts: 'Hvala vam što ste mog brata učinili najcool frajerom u školi kad ste pristali da se fotografirate s njim.'

Film '12 godina rob' osvojio je glavnu nagradu kao najbolji film te nagradu za najbolju adaptaciju scenarija.

Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Matthewa McConaugheyja za 'Dobre dilere iz Dallasa'.
U govoru se zahvalio Ronu Woodroofu čiji je lik tumačio.

Nagradu za sporednu mušku ulogu osvojio je, kao i na dodjeli Zlatnih globusa, Jared Leto za ulogu u 'Dilerima' te je posvetio nagradu svim oboljelima od HIV-a i onima koji su izgubili život od posljedice te užasne bolesti.

Najboljom glumicom u komediji proglašena je Amy Adams za 'Američke varalice' koji su osvojili nagradu za najbolju filmsku komediju, nagradu za najbolji glumački sastav i najbolju frizuru i šminku.

Kao 'Vuk s Wall Streeta' Leonardo DiCaprio dobio je nagradu za najboljeg glumca u komediji, a posvetio ju je svom kolegi Jonahu Hillu.

Ulogom u 'Gravitaciji' Sandra Bullock osvojila je nagradu za najbolju glumicu u akcijskom filmu. Usporedila se u govoru s Jackiejem Chanom, Sylvesterom Stalloneom i Jean-Claudeom Van Dammeom: 'Nije lako raditi ono što mi radimo.' Kada je njezin govor slučajno prekinut preuranjenom najavom preko razglasa našalila se: 'What the f***? Ja sam akcijski junak, ovo se ne radi o akcijskim junacima!' Zahvalila se i Georgeu Clooneyju koji je, kaže, otplutao daleko i nikad se nije vratio.

Sandra nije bila jedina koja je donijela nagradu 'Gravitaciji': Alfonso Cuarón proglašen je najboljim redateljem, a nagradu mu je uručila Meryl Streep. 'Gravitacija' je osvojila ukupno sedam nagrada.

'Adelin život'
proglašen je najboljim filmom na stranom jeziku, a glumica Adele Exarchopoulos osvojila je nagradu za najbolju mladu glumicu.

'Veliki Gatsby' je osvojio dvije nagrade - za najbolju kostimografiju i najbolju scenografiju, film 'Ona' osvojio je nagradu za najbolji scenarij, a najboljim dokumentarnim filmom proglašen je '20 Feet From Stardom', piše MailOnline.