BRIGA O BLIZANKAMA

Dobrota Marije i Mate Matišića ostavila javnost bez riječi

11.12.2015 u 10:06

Bionic
Reading

Humani čin i dobrota scenarista, skladatelja i dramskog pisca Mate Matišića i njegove obitelji koji je nakon smrti svojih bliskih prijatelja, redatelja Krste Papića i njegove supruge Jadranke Štefanac Papić preuzeo brigu o njihovim desetogodišnjim blizankama Tari i Eli, kao da je prodrmao stupove uspavanog morala hrvatskog društva, posljednjih godina naviknutog samo na mračne vijesti

Komentari o humanosti Mate Matišića i njegove obitelji na društvenim mrežama ne prestaju, a mnoge osobe iz javnog života, poput Nine Violić, Silvane Menđušić, Elle Svaline i drugih, nisu odoljele izraziti divljenje čovjeku koji ih je podsjetio na to što uistinu znači biti dobar čovjek i prijatelj.

Vijest o smrti stomatologinje Jadranke Štefanac Papić (67), udovice redatelja Krste Papića, iza koje su ostale desetogodišnje blizanke Tara i Ela, ganula je do suza mnoge, a pitanje koje se svima nametnulo jest - tko će se sada brinuti o djevojčicama koje su ostale bez oba roditelja.

Iako se očekivalo kako će brigu o blizankama preuzeti neki član obitelji preminulih supružnika (Krsto Papić ima kćer iz prvog braka, 46-godišnju Branku, a djevojčice imaju tetu i ujaka te baku) informacija da je djecu udomio obiteljski prijatelj Krste Papića, poznati dramski pisac Mate Matišić (50) i njegova supruga Marija Matišić, roditelji troje djece, odjeknula je i postala glavna tema rasprava na društvenim mrežama. Obitelji Matišić i Papić prijateljevale su dugi niz godine, zajedno su slavili i Božić, i upravo zbog te bliskosti djevojčica s obitelji Matišić koju je dobro poznavala, voljela i cijenila, Jadrankina je posljednja želja bila ta da upravo čovjek i obitelj u koje je imala veliko povjerenje i koji su dobri roditelji svoje djece, bude skrbnik djevojčica Tare i Ele nakon njezine smrti.


Mate Matišić sa suprugom Marijom te blizankama Tarom i Elom Papić na posljednjem ispraćaju Jadranke Štefanac Papić (Foto: Jurica Galoić/Pixsell)


Nakon suprugove smrti 2013. Jadranka se sama brinula o kćerima Tari i Eli (Foto: Željko Lukunić/Pixsell)

Mnogi poznati kulturnjaci koji su surađivali ili prijateljevali s Krstom Papićem i Matom Matišićem poželjeli su izraziti poštovanje čovjeku koji je ispunio posljednju želju Jadranke Štefanac Papić i preuzeo brigu o njezinim kćerima. Među prvima koja je čestitala Matišiću i njegovoj obitelji bila je HTV-ova urednica Silvana Menđušić.

'Kad smo prije dvije godine radili 8. kat s Matom Matišićem, kao goste iznenađenja smo mu doveli Vinka Brešana, Zrinka Ogrestu, Dadu Matanića i Antuna Ostojića koji su uz njega sjedili na onim foteljicama. I svi su nam rekli da to rade samo i samo zbog Mate. Jutros kad sam vidjela tekst u 24 sata - napokon mi je postalo jasno zašto', napisala je Silvana Menđušić na Facebooku.

Poznati redatelj Zrinko Ogresta, suradnik i prijatelj Mate Matišića, priznaje kako je, unatoč tome što je kao obiteljski prijatelj bio upoznat sa svakim detaljem priče, bio ugodno iznenađen tako lijepim i humanim činom.

'Ne događa se takvo što često u današnjim vremenima da se ne bismo iznenadili. Znam da Mate i njegova supruga nisu ni sekunde dvojili oko toga hoće li preuzeti brigu o curicama. Samo im u cijeloj priči najteže pada medijska pažnja', rekao nam je Zrinko Ogresta. Još prije dvije godine Mate Matišić s obitelji je živio u malom stanu, a onda su se preselili u kućicu na Trešnjevci koju su uspjeli renovirati i u kojoj ima dovoljno mjesta za sve. Bila je to sreća u nesreći', kaže Zrinko.


Mate Matišć na komemoraciji svom dragom prijatelju i suradniku Krsti Papiću 2013. (Foto: Danijel Kasap/Pixsell)

Svoje mišljenje nije odoljela napisati ni glumica Nina Violić. 'Jedva nakraj izlazimo s jednim, a Mate ih doma ima pet. Ma jeb.. umjetnost, kazalište, sve jeb... Kad ovo čuješ, sve drugo jednostavno jeb...', komentirala je u svom stilu.

Ni novinarka Jelena Jindra nije krila koliko ju je ganula dobrota Matišića.

'Pravo prijateljstvo je isto ljubav u kojoj nema uzmaka, drago mi je da se ljudi danas dive Mati i njegovoj ženi i njegovoj djeci, svaka im čast, ali to je to! To je prijateljstvo. To su Krsto i Mate! Friends will be friends right till the end... and after the end.'

MATEMATIŠIĆ

Posted by Nina Violic on Wednesday, December 9, 2015

I dramatičar Davor Špišić bio je jedan od mnogih koji su napisali lijepu riječ o Matišiću i obitelji: 'Uvijek mi je nespojivo kad otkrijem da neko govno od čovjeka piše velike stvari. To jednostavno ne štima. Naprotiv, u velikoj literaturi Mate Matišića ogleda se sva njegova dobrota.'

Akademska slikarica Ella Svalina o Mati Matišiću je imala samo dvije riječi - Ecce homo!

ECCE HOMO - Mate Matesic

Posted by Ella S. Svalina on Wednesday, December 9, 2015