OD OBAME DO PIJA

Deset najboljih filmova u 2012. godini

13.12.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Godina 'smaka svijeta' i filmskih spektakala je pri kraju, a Američki filmski institut odabrao je svojih deset filmskih favorita

Aktualna godina je na izdahu, posljednja zrnca u njenom pješčanom satu tonu u prošlost, a dežurni ocjenjivači podvlače crte i procjenjuju. Tako je i Američki filmski institut odlučio proglasiti najbolje filmove 2012, a mi smo vam ih odlučili prenijeti.

Na popisu se našao 'Vitez tame: Povratak', i to u društvu 'Zvijeri južnih divljina', 'Lincolna' i još sedam filmova, no da mi ne pametujemo previše, neka popis sam kaže svoje. Dodajmo prije tek da će nagrade biti uručene na posebnoj svečanosti u Los Angelesu 11. siječnja 2013.

1. 'Vitez tame: Povratak'

U najnovijem filmu o Batmanu, u režiji Christophera Nolana, ostarjeli junak (Christian Bale) mora se suočiti s opakim Baneom (Tom Hardy) i zagonetnom Catwoman (Anne Hathaway), a baš je krenuo - u mirovinu.


2. 'Zvijeri južnih divljina'

Genijalni debi Benha Zeitlina, kako su ga kritičari nazvali, poetična je drama o maloj djevojčici koja živi na rubu svijeta što propada. Dobitnik nagrada na Sundanceu i Cannesu.


3. 'Lincoln'

Film Stevena Spielberga s Danielom Day-Lewisom u naslovnoj ulozi vodi nas u razdoblje Američkog građanskog rata u kojemu se američki predsjednik bori s posljedicama bitki, ali i s pojedincima iz vlastitog kabineta koji se ne slažu s njegovom odlukom o oslobođenju robova.


4. 'Argo'

Triler u režiji Bena Afflecka, snimljen prema istinitom događaju, otkriva kako su se Amerikanci za vrijeme Iranske revolucije spašavali snimanjem lažnih filmova.


5. 'Jadnici'

Filmska adaptacija romana Victora Hugoa, ali i jednog od najpopularnijih mjuzikala svih vremena stiže u kina krajem ove godine. Među jadnicima će se, pod redateljskom palicom oskarovca Toma Hoopera naći Russell Crowe, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter i Sacha Baron Cohen u glavnim ulogama.


6. 'Zero Dark Thirty'

Drugi ratni film Kathryn Bigelow, čiji je 'Narednik James' dobio Oscar, vodi nas u najveći lov u povijesti lovova, onaj na najopasnijeg čovjeka na svijetu – Osamu bin Ladena.


7. 'U dobru i zlu'

Film redatelja Davida Rusella, inspiriran romanom Amerikanca Matthewa Quicka, s humorom se bavi oporavkom jednog čovjeka koji se potpuno izgubio u svom profesionalnom i osobnom životu. U filmu glume Bradley Cooper, Jennifer Lawrence i Robert de Niro

Romantična komedija za mlade u režiji Wesa Andersona, priča je o dvoje zaljubljenih klinaca koji bježe od kuće. Za zaljubljenim klincima u potragu kreću članovi obitelji, gradski šerif (Bruce Willis) i šef izviđača (Edward Norton). Film je postao najveći komercijalni uspjeh velikog redatelja.


9. 'Pijev život'

Oscarom nagrađeni režiser Ang Lee donosi veličanstvenu priču napravljenu prema istoimenom bestseleru Yanna Martela. Film donosi priču Pija Patela, sina čuvara zoološkog vrta koji nakon strašne oluje i brodoloma, pluta Tihim oceanom na čamcu za spašavanje sa suputnikom velikim bengalskim tigrom po imenu Richard Parker. Film uskoro stiže u hrvatska kina.


10. 'Odbjegli Django'

U novom filmu Quentina Tarantina doktor King Schultz (Christoph Waltz) njemački je lovac na glave i bivši zubar koji kupuje Djanga (Jamie Foxx) kao svog roba kako bi mu ovaj pomogao u traženju ucijenjenih zločinaca.