OF THE WAND AND THE MOON

Danska neofolk underground grupa na gostovanju u Zagrebu

22.01.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Danska neofolk skupina Of the Wand and the Moon nastupit će 26.01. u zagrebačkom Vip clubu. Kao predgrupa nastupaju Die Weisse Rose, a posebni gost večeri biti će kultna figura industrijske , neofolk , underground scene John Murphy, inače vrlo česti zagrebački gost, poznat kao pridruženi 'live' član Death in Jun , te kao dio kultnog australskog industrijskog projekta SPK iz kasnih sedamdesetih.

Of the Wand and the Moon su osnovani 1998. , a kao što to često u neofolku biva , kao projekt jednog čovjeka Kima Larsena. Kroz čitavi glazbeni opus grupe osjeća se jaki utjecaj grupe Death in June , iako su OTWATM u svojem izričaju bitno bogatiji zvukom, a posebno u svojim live nastupima gdje se na pozornici pojavljuje od 3-do 6 glazbenika, za razliku od minimalistički ogoljenog DIJ izričaja. Dobro je poznato da između neofolk scene i ekstremnog metala postoji neka tajna veza , pa bi ovaj koncert mogao biti zanimljiv i nekim dijelovima subkulturne metal scene. Poznato je kako su npr Current 93 surađivali s članovima black metal benda Mayhem, a planiraju i suradnju s Ulverom, kultnim norveškim black metal kolektivom, a Of the Wand and the Moon mogli bi biti zanimljivi i spomenutoj publici jer je Kim Larsen bio gitarist danske melodic death/doom metal grupe Saturnus koja je i danas aktivna. Nešto je manje poznato ali ne manje važno za poznavatelje te scene da je Larsen bio član funeral doom/death metal benda Black Wreath, te gothic rock benda The Loveless. Of the Wand and the Moon poznati su i po temama kroz koje obrađuju pagansku povijest, nordijsku i germansku mitologiju koje u njihovom melankoličnom, romantičnom, ponekad dark ambijent izričaju dosežu vrhunce neofolk glazbe čineći ih jednim od ponajboljih u žanru.

Die Weisse Rose koji nastupaju kao predgrupa su dovoljna glazbena poslastica i sami zasebno. DWR je glazbeni projekt Thomasa Bojdena, osnovanog nešto kasnije od OFTWATM. Oni gotovo u pravilu nastupaju zajedno, a članovi obiju grupa međusobno surađuju na glazbenim projektima i nastupima u živo.