WU-TANG

'Chamber Music'

13.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Novi album Wu-Tang Clana koji to zapravo nije, iako su na njemu članovi legendarnog rap kolektiva i RZA vodi priču. Što je onda zapravo? Zbunjujuće, ali krenimo redom

Wu-Tang Clan su svoj posljednji album objavili 2007. godine pod nazivom '8 Diagrams' i ne, ovo nije njihov novi službeni studijski uradak. A iako se klasificira kao njihov kompilacijski opus, zapravo nije ni kompilacija. Što onda jest?

'Ovaj album ima vrlo živi ugođaj današnjih glazbenika koji sviraju vibru Wu-Tanga. Vibru koju bi normalno semplirali, vibru stvari koje bi akumulirali kroz old school pjesme, jazz pjesme, kung fu filmove, štogod, a sada imamo glazbenike koji mogu svirati tu vibru s MC-jima Wu-Tanga, koji repaju preko toga. Cilj ovog albuma definitivno je odati počast našem ranom zvuku', objašnjava RZA, no i to objašnjenje treba još malo pojasniti.

'Evil Deeds'

Iako su učinili sve što je u njihovoj moći da nas zbune, srećom su se potrudili i oduševiti nas u hodu, pa 'strukturalna analiza' ispadne potpuno nevažna pored kvalitete objavljenog materijala. A ona je uistinu visoka, unatoč tome što sve informacije rade protiv nje – štoviše, teško je tako lako i etiketirati ga kao 'album', s obzirom na to da konkretnih pjesama ima tek za malo produženiji EP, tj. od 17 stvari, tek je njih osam (dosta kratke) pjesme, a ostatak skitovi, filmični i atmosferični instrumentali preko kojih RZA recitira komadiće poezije i filozofije.

Svi beatovi odsvirani su uživo, zahvaljujući izvrsnom bruklinskom soul bendu The Revelations, koji skida auru originalne RZA-ine studijske produkcije jednako dobro poput, recimo, jednih Rootsa koji su, radeći s Jay-Zjem, pokazali da mogu odsvirati uistinu sve.

A kakvih je to osam pjesama koje iskaču u šumi 'Wu vibre'?

'Radiant Jewels' dobra je koliko i bilo koji Wu-Tang klasik iz devedesetih, s time da su gore Raekwon, Cormega i Sean Price, a ništa inferiornije nisu ni 'Ill Figures', na kojoj se susreću M.O.P. i Kool G Rap, ili klasična njujorška cool-funk-agresija 'Sound The Horns' (Inspectah Deck i U-God, plus Sadat X), pravi komadi 'headnoddinga' kakvog je danas sve manje i manje.

Ghostface Killah najveći je ubojica u ekipi, čije 'Evil Deeds' (RZA i Havoc su pojačanje na mikrofonu) i 'I Wish You Weere Here' (soul savršenstvo s izvrsnim pjevanjem Tre Williamsa) čine vrh izvrsne hrpe.

U eri ringtone rapa, dirty south revolucije, 808 manije i autotunea, jedan njujorški retro album ovakvog tipa zvuči veličanstveno anakrono, no i fantastično u isto to vrijeme – dakle, samo za nostalgičare s dobrim ukusom, kao i sve one koji će to uskoro postati ili samo razmišljaju o tome.

Izdavač: Universal Records
Ocjena: 8,5/10