TERRANEO: DAN PRVI

Buran početak tuluma u šibenskoj kasarni

10.08.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Gotovo deset tisuća posjetitelja iz Hrvatske i svijeta jučer se u napuštenoj šibenskoj vojarni JNA zabavljalo na otvorenju petodnevnog glazbeno-ekološko-turističkog festivala Terraneo. Početak je bio doslovno buran: zbog snažnog vjetra organizatori su morali ubrzati program i stisnuti raspored koncerata kako bi ranije demontirali pozornice i spriječili eventualnu štetu

U takvoj atmosferi, pored niza zanimljivih inozemnih nastupa, jedan od vrhunaca večeri pripao je bosanskim dub-rock buntovnicima iz Dubioza Kolektiva. Nošeni vjetrom i karakterističnim prosvjetiteljskim stremljenjima, razmahali su nekoliko tisuća ljudi pred glavnom pozornicom, koja je prije toga ugostila stilski raznoliku nisku stranih izvođača.

Britanski electropop tandem La Roux elegantnim je nastupom opravdao renome jedne od zvijezda s popisa izvođača na ovogodišnjem Terraneu. Prije njih zanimljiv koncert odsvirao je Destroyer, kanadski bend koji na momente zvuči kao ošamućeni Jamiroquai koji se ostavio disca i okenuo eksperimentalnim jazzy ambicijama. Valja istaknuti i folk-pankera Franka Turnera koji je uspio u tome da mu publika pjeva back-vokale, pa čak i da mu djevojka iz publike odsvira usnu harmoniku na jednoj pjesmi.

Vojarna Bribirskih knezova pokazala se kao iznimno zanimljiv prostor: djeluje poput oživljenog gradića, s pravilnim uličicama oko socrealističkih zdanja ispod kojih su se načičkali razni štandovi i kiosci s ponudom znatno originalnijom od one s klasičnih malomišćanskih riva, ali i manje nametljivom: ovo je prvenstveno glazbeni festival, a ne vašar. Organizatorima je zasad uspjelo da svi glazbeni sadržaji djeluju posjećeno, a da nigdje nema gužve niti velikih redova.

Muzika je uistinu raznolika: od monstruozne jam psihodelije zagrebačkog Seven that Spells, preko pucketavog retro-soula slovenskih DJ-eva iz Tetkinih radosti, do etno transa kongoanskog ritam orkestra po imenu Konono No.1 koji su zvučali kao da su se svirkom izravno teleportirali iz nekog predgrađa Kinshase.

Organizator Mate Škugor tportalu je rekao da nije moguće točno procijeniti koliko je bilo posjetitelja prve večeri festivala, no pretpostavlja da je došlo sedam do osam tisuća ljudi. Usprkos manjim smetnjama zbog snažne bure, Škugor je za sada zadovoljan tijekom festivala te očekuje da će se vremenske prilike poboljšati već danas poslijepodne.

Današnji dan donosi nastupe sad već slavnog indie banda The National iz Cincinattija, domaćih surf legendi Bambi Molestersa i sjajnog zagrebačkog benda Antenat, u čijoj je sviračkoj avanturi moguće da suvremena dub i reaggae tradicija naleti na Gruntovčane. Tu su i poznati škotski bukači iz benda Mogwai, zatim Crystal Castles te još niz više i manje poznatih imena iz regije i svijeta.