INTERVJU: JAMIE REYNOLDS (KLAXONS)

Bolji smo nego ikad, jedva čekamo doći na Hvar

29.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Dva tjedna uoči izlaska novog albuma 'Love Frequency', i nastupa na FOR festivalu, u okviru kojega će nastupiti na Hvaru tek koji dan nakon im album izađe, popričali smo s Jamiejem Reynoldsom, frontmenom britanskog benda Klaxons. Otkrio nam je ponešto o novom albumu, svom dokumentarcu o Adamu Antu, te braku kolege iz benda s Keirom Knightley

Tportal: Klaxons će prvi puta svirati u Hrvatskoj. Trebali ste nastupiti prije pet godina na festivalu Hartera u Rijeci, ali James je dobio upalu grla. Kako vam se čini bend danas u odnosu na prije pet godina?

Jamie: Kroz godine smo sve bolji kao 'živi' bend. Danas smo puno raznovrsniji i u studiju, mislim da smo bolji nego ikad. Kad izađe naš novi album ponovo će nam zvuk uživo biti najvažniji.

Ovako zvuče novi Klaxonsi


O FOR festivalu

FOR festival održava se po drugi puta zaredom u klubovima Veneranda i Carpe Diem Beach na Hvaru. Glavne zvijezde festivala su Neneh Cherry, Klaxons, Mark Ronson, Haim, MØ, Factory Floor, Darkside, Erlend Øye, Kelela, Temples... a nastupaju i svjetski priznati DJ-i Erol Alkan, Tensnake, Maurice Fulton, Storm Queen, Daniel Wang i drugi. Vlasnici putovnica EX YU država četverodnevnu ulaznicu sada mogu kupiti za 760 kuna umjesto dosadašnjih 1131 kuna. U prodaji su i povoljnije dnevne ulaznice – umjesto dosadašnjih 300 kuna, za jednodnevnu ulaznicu potrebno je izdvojiti 190 kuna. Polovica iznosa svake prodane povoljnije EX YU ulaznice donirat će se Crvenom križu za pomoć svim poplavom ugroženim područjima i njihovim stanovnicima. Humanitarne ulaznice nabavite na linku ovdje.

Tportal: Produkcija na novim pjesmama je vrlo dotjerana. Kako će one zvučati uživo?

Jamie: Sviramo ih uživo kao cijeli bend. Kad smo ih snimali, bilo nam je bitno da budu dobro studijski dotjerane, no uživo će zvučati puno moćnije.

Tportal: Od svih producenata na novom albumu, tko vam je najviše utjecao na zvuk?

Jamie:
Tom Rowlands iz Chemical Brothersa. On je 'glavni čarobnjak', ali ne samo za naš bend, već za elektroničku glazbu kao takvu.

Tportal: Uskoro dolazite na Hvar, gdje ćete nastupati na FOR festivalu skupa s imenima poput Haim, Neneh Cherry i nekoliko DJ-a. Izgleda da ćete biti najglasniji bend na festivalu, a pred pozornicom vam se nalazi bazen. Kakav prijem očekujete?

Jamie: Svirali smo na raznim festivalima, pa smo već 'baždareni'. Jedva čekamo ovaj festival, jer ga organizira Modular, naš australski izdavač. Ono što trenutno nudimo jest plesna glazba uklopljena u živi, koncertni zvuk, i nadam se da će svi biti zadovoljni.

Tportal: Često nastupate kao DJ, jednom ste čak nastupili i na zagrebačkom Jarunu. Koje pjesme redovito puštate u vašim setovima?

Jamie: Puštam glazbu već skoro 20 godina, zbilja uživam u DJ-iranju, bez obzira na to gdje nastupam. Trenutno ponajviše udaram po elektronici. Što puštam? Našu 'Love Frequency' u remiksu Toma Rowlanda, i izvođače s etikete Innervisions Germany.

'The Blueblack Hussar', dokumentarac o Adamu Antu


Tportal: Producirali ste dokumentarac o povratku na scenu ikone novog romantizma Adama Anta, nakon dugotrajnog liječenja na psihijatriji. Možete li nam opisati to iskustvo? Jeste li zadovoljni rezultatom?

Jamie: Nikad nisam tako nešto radio, pa me je zaintrigirala ideja, posebno zbog toga što je u nju bio uključen britanski redatelj, 79-godišnji Jack Bond. Također, oduvijek sam bio fan Adama Anta. Cijeli proces snimanja filmova traje puno dulje nego što sam mislio, i jedva čekam završiti pregovore oko lansiranja filma na svjetsko tržište.

Tportal:
Kako se kao bend nosite s pritiskom tabloida, koji vas uglavnom opsjedaju zbog činjenice da je James Righton (klavijaturist i drugi vokal u bendu) u braku sa filmskom zvijezdom Keirom Knightley? Idu li vam tabloidi na živce ili ih koristite za reklamu?

Jamie: On bi na to bolje znao odgovoriti. Kao bend smo svojedobno znali flertovati s tabloidima, i sve što mogu reći o tome jest – tako je, kako je, od toga ne možeš pobjeći.