HUGH CORNWELL

Bivši pjevač Stranglersa 13. ožujka u Tvornici

15.02.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Bivši gitarist i pjevač Stranglersa, jedne od najvećih punk skupina svih vremena, nastupit će u Zagrebu 13. ožujka

Hugh Cornwell, pjevač i gitarist jedne od najznačajnijih i najoriginalnijih punk grupa svih vremena The Stranglers, gostovat će sa svojim bendom 13. ožujka u zagrebačkoj Tvornici.

Na koncertu će predstaviti svoj posljednji, hvaljeni album Hooverdam te će, istovremeno, odsvirati i sve pjesme s legendarnog, prvog albuma grupe The Stranglers pod nazivom Rattus Norvegicus iz 1977. godine za koji je Cornwell napisao većinu pjesama, uključujući i tekst najvećeg hita s albuma, pjesme Hanging Around.

Hugh Cornwell iz dana The Stranglersa

Sve do 1990. godine, kada je Cornwell napustio grupu The Stranglers, oni su bili jedan od najvažnijih punk bendova. Nakon albuma 'Rattus Norvegicus', iste godine slijedio je album 'No More Heroes' pri čemu je naslovna pjesma postala veliki hit, da bi 1978. godine objavili album Black 'n' White i singl Nice 'n' Sleazy. Album The Raven iz 1979. odveo je bend prema pop pjesmama.

Sljedeće godine Cornwell je osuđen na tri godine zatvora zbog posjedovanja narkotika. The Gospel According To The Meninblack objavljen je u veljači 1981. godine, da bi u studenom iste godine objavili album La Folie s hitom Golden Brown. Pjesme grupe nalaze se na svim ljestvicama popularne glazbe, a nakon kolekcije singlova oni 1993. godine objavljuju album Feline s hitom Midnight Summer Dream.

Nakon albuma Aural Sculpture iz 1984. oni 1986. godine objavljuju hitoidni album Dreamtime s pjesmama Always the Sun i Nice in Nice'. Koncertni album 'All Live and All of the Night' objavljen je 1988. godine. Dvogodišnji ritam objavljivanja novih albuma nastavljen je 1990. godine s albumu 10 i hitom 96 Tears. Nakon toga Hugh Cornwell, koji je već nekoliko godina bio u sukobu s Jeanom Jacquesom Burnelom, basistom i koautorom pjesama, napušta grupu i započinje solo karijeru

Cornwell je i tijekom rada s grupom The Stranglers objavljivao solo albume, Nosferatu iz 1979. i Wolf iz 1988. godine. Sa još šest solo albuma objavljenih nakon odlaska iz grupe The Stranglers Cornwell je ukupno objavio osam solo albuma.

Hooverdam je njegov posljednji solo album, a ime je zapravo naziv velike hidroelektrane koja se nalazi na granici Arizone i Nevade. Album je producirao Liam Watson koji je producirao i album 'Elephant' grupe White Stripes. S obzirom na to da je i on prihvatio internetsku tehnologiju, album se besplatno može downloadirati s njegove web stranice. Kada to učinite, shvatit će te zašto se taj album smatra njegovim najboljim solo ostvarenjem.



The Stranglers: 'Golden Brown'