AUTOR DOKUMENTARCA:

'Bio bih nepametan da od Huljića nisam vampirski upijao znanje'

10.07.2014 u 08:24

  • +2

Tonetov život

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Marijo Grabovac autor je dokumentarnog filma 'Tonetov život', o Tonču Huljiću, koji će premijerno biti prikazan na Starigrad Paklenica film festivalu koji se održava od 2. do 7. kolovoza

Kako objašnjava Grabovac, na ideju su došli zajednički tijekom jedne od njihovih dosadašnjih suradnji. 'S Tončijem surađujem od samih početaka njegovog samostalnog projekta s Madre Badessom, i to kroz videospotove za koje se trudimo da budu barem jednako zanimljivi i živopisni kao glazba i tekstovi Madre Badesse. Tako se prilikom snimanja spota za pjesmu 'Guštam' nekako spontano rodila ideja o snimanju dokumentarnog filma. Naime u tom spotu, na Tončijev prijedlog, glumi njegov prvi rođak iz Jelse na otoku Hvaru - Toni Huljić - pokazat će se poslije, naše veliko glumačko otkriće, ali još važnije - osoba koja je velikim dijelom inspiracija za cijelu priču oko Madre Badesse', obrazlaže Grabovac ističući da neće biti riječ o klasičnom dokumentarcu.


'Film ni po čemu nije klasičan dokumentarac o liku i djelu glazbenika, u ovom slučaju Tonča Huljića. Ni najmanje nas ne zanima je li Tonči pjevao u zboru u osnovnoj školi ili kad je dobio svoj prvi klavir, ali nam je zanimljiva činjenica da etablirani glazbenik započinje svoju solo kantautorsku karijeru u pedesetoj godini života te da je inspiracija za takvo nešto došla u vrlo neobičnim okolnostima. Glavni lik filma je spomenuti Tončijev rođak Toni (otud i naziv 'Tonetov život'), a kroz prizmu njegove svakodnevnice, načina života u maloj mediteranskoj otočkoj sredini i odnosa sa slavnim rođakom pokušavamo razotkriti izvore inspiracije za većinu Tončijevih pjesama', kaže Grabovac, možda najpoznatiji po radu na satiričkom projektu TV Gitak. I 'Tonetov život' bit će prepun humora, naglašava autor.

'Naravno, kako su i tematika i tekstovi pjesama uglavnom humorističnog i satiričnog karaktera, isti taj ton nastojimo zadržati kako u našim spotovima, tako i u ovom filmu. Srećom, od početka suradnje Tonči i ja smo vrlo brzo shvatili da smo na sličnoj valnoj duljini što se humora tiče, zbog čega je rad na ovom filmu bilo pravo zadovoljstvo, pogotovo vrijeme provedeno uvjeravajući Tončija zašto neka ideja nije osobito dobra, dok on paralelno pokušava objasniti zašto je baš ta ideja neopisivo genijalna. Naravno da su iz takvih 'rasprava' nastali najbolji dijelovi filma. Ipak, radeći s osobom i umjetnikom takvog kalibra, bio bih blago rečeno nepametan kada putem ne bih gotovo vampirski upijao sve to znanje i iskustvo jer se ovakva prilika rijetko pruža', tvrdi Grabovac, čiji će film nakon premijere na festivalu glazbenog dokumentarnog filma u Starigradu Paklenici biti prikazan sklopu posebnog programa na Sarajevo film festivalu.

'No već sada možemo reći da smo ostvarili glavni cilj - svi poklonici Tončijeve glazbe sada će dobiti i prikladan vizualni doživljaj, savršeno uklopljen u priču zvanu Tonči & Madre Badessa', kaže Grabovac.