RASA I KINO

Bijelci dominiraju američkim filmom

09.04.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Čak 90 posto ovogodišnjih ljetnih hitova u SAD-u režiraju bijeli muškarci

TheWrap donosi novu studiju rasne politike u američkoj filmskoj industriji pa dolazi do zaključka da su, unatoč promjenama na površini, brojke vezane uz raznolikost i otvorenost svim rasama i profilima u Hollywoodu i dalje poražavajuće.

Od 39 velikih filmskih naslova koji dolaze u multiplekse u ljetnoj sezoni, režiju njih čak 37 potpisuju bijeli muškarci! Samo dva naslova režirali su crni muškarci, a jedan jedini potpisuje žena.

Oscari su dali naslutiti drugačije – nagrada za režiju otišla je Meksikancu (Cuaron), najbolji film snimio je crnac (McQueen), a žena ima najbolji animirani film (Jennifer Lee). Bila je to, kako kažu, velika godina za raznolikost u Hollywoodu.

No zadnje statistike su poražavajuće, pa tako bijelci režiraju čak i filmove o crnim ikonama, poput priče o Jamesu Brownu. Samo afroamerička komedija ('Think Like a Man') i sportska drama ('When The Game Stands Tall') imaju crne redatelje.

Latino populaciju predstavlja Robert Rodriguez sa 'Sin City: A Dame To Kill For', a najveću 'egzotiku' u Hollywoodu trenutno predstavlja James Wan, Malezijac odgovoran za 'Slagalicu strave' i nove 'Brze i žestoke'.