KRAJ SE NE NAZIRE

'Avatar' za samo 19 dana zaradio milijardu dolara

03.01.2010 u 18:47

Bionic
Reading

James Cameron postao je prvi redatelj u povijesti s dva filma koja su u svjetskoj kino distribuciji zaradila više od milijarde 'zelembaća'

Znanstveno-fantastični spektakl 'Avatar' sa završetkom ovoga vikenda premašit će zaradu od milijardu dolara u svjetskim kinima, prema prvim neslužbenim procjenama studija 20th Century Fox. Jedna od najpoznatijih holivudskih blogerica Nikki Finke na svome sajtu deadline.com prenosi Foxovu procjenu da će, zaključno s nedjeljom, zarada novog filma redatelja Jamesa Camerona iznositi oko milijardu i 50 milijuna dolara, od čega su 352 milijuna ostvarena samo u američkim kinima. S obzirom na to da su službeni rezultati 'Avatara' nakon prethodna dva vikenda bili veći od prvih procjena, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da iznos dosadašnje zarade bude još poneki milijun iznad navedene svote.

No čak i u slučaju da se Foxova procjena pokaže za poneki milijun preoptimističnom, izvjesno je da 'Avatar' postaje tek peti film u povijesti s dolarskom zaradom koja se piše s deset znamenki: prvi je u taj klub ušao upravo James Cameron sa svojim ‘Titanicom’ (1997), koji je zaradio 1,84 milijarde, a slijedili su ‘Gospodar prstenova: Povratak kralja’ (2003) sa 1,12 mlrd, ‘Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja’ (2006.) sa 1,066 mlrd. te ‘Vitez tame’ (2008) sa 1,002 mlrd. James Cameron, dakle, postaje prvi redatelj u povijesti s dva filma sa zaradom većom od milijarde dolara.

Fascinantan je podatak da je ‘Avataru’ za dolazak do milijarde trebalo samo 19 dana (nekoliko teritorija startalo je dva dana prije SAD-a), dok je dosadašnjem ‘brzinskom’ rekorderu ‘Mrtvačkoj škrinji’ za taj pothvat trebalo 40 dana. Na temelju dosadašnjeg rezultata, više nema sumnje da će ‘Avatar’ do završetka svoga puta po svjetskim kinima zasjesti na drugo mjesto liste filmova s najvećom zaradom u povijesti, a dosadašnje brojke ostavljaju prostora za projekcije da bi mogao srušiti i ‘Titanic’, čiji se rezultat smatrao nedohvatljivim. Ipak, za ozbiljnije procjene u tom smislu trebat će pričekati još barem tjedan ili dva.