UTORAK NA SUBVERSIVEU

Atomska bomba, Marx, Brecht i socijalne borbe

07.05.2013 u 11:01

Bionic
Reading

U utorak na Subversive Film Festivalu možete uživati u bogatom programu što se prostire od Subversive Foruma, preko Stoneove i američke 'Neispričane priče', zatim Marxa i Brechta, do gej muškaraca i žena između dva rata

Utorak na Subversive Festivalu započinje programom Subversive Foruma koji idućih deset dana u prostorijama Zagrebačkog kazališta mladih ugošćuje aktiviste, novinare, znanstvenike, političare i ostale aktere koji će raspravljati o društveno relevantnim temama te pokušati iznaći odgovore na pitanja koja postavlja trenutna ekonomska kriza, ali i kriza demokratskih institucija. Prvi događaj u sklopu ovog programa je Mirovni forum koji okuplja aktiviste za ljudska prava iz bivše Jugoslavije, ostatka Europe, ali i s Bliskog istoka.

Filmski program se u 18 sati nastavlja trećom i četvrtom epizodom serije 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' u kinu Europa. Treća epizoda 'Bomba' bavi se događajem koji je zaključio Drugi svjetski rat i odredio daljnji smjer u globalnoj politici naoružavanja. Bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki u američkoj je povijesti ostalo zapisano kao nužni čin u slamanju japanskog otpora. Oliver Stone i u ovoj epizodi daje drugačiju interpretaciju te vojne i političke odluke. 'Hladni rat: 1945. – 1950.' otvara temu hladnog rata koja će zapravo zaokupiti najveći dio ovog serijala: od podjele Njemačke do rušenja Berlinskog zida i uloge SAD-a u tome.


U 20 sati na rasporedu je igrani film 'Za Marxa' feminističke redateljice Svetlane Baskove. Ovim filmom otvara se aktualna tema svakog postsocijalističkog društva: potpuno uništenje proizvodnje, ali i klase koja je nekoć predstavljala politički temelj društva. Baskovina tvornica u kojoj se radnici štrajkom bune protiv birokratskih sindikalnih struktura i vlasnika nudi i estetičke rasprave o odnosu Brechta i Hollywooda ili Gogolja i Godarda nudeći svojevrsnu filmsku sliku utopije, postavljajući pitanje da li je marksizam (i kakav) ponovljiv u Rusiji.

U natjecateljskom programu prikazuje se i dokumentarac 'Vers Madrid' (Svijetli plam) koji je na programu u 22 sata. Autor Sylvain George tematizira socijalne borbe u Španjolskoj 2011. godine. Francuski redatelj u ovom filmu nije tek obični promatrač burnih i kaotičnih zbivanja, nego i direktni politički sudionik pokreta 15M.


U popratnom hommage programu posvećenom francuskom cineastu Chrisu Markeru od 20 sati u kinu Grič gledamo film 'Ambasada' u kojem Marker otvara vječnu temu svih progresivnih nostalgija i neostvarenih snova: Salvadora Allendea i rušenje njegove vlade demokratskog socijalizma u Čileu 1973. U filmu 'Do skora, nadam se' Marker u šezdesetosmaškoj francuskoj prati štrajk u tekstilnom postrojenju u gradu Besançonu.

U suradnji Subversive Film Festivala i Queer Zagreba prikazuje se i film 'Nevidljivi' francuskog redatelja Sebastiena Lifshitza o gej muškarcima i ženama između dva svjetska rata koji su odlučili živjeti otvoreno iskazujući svoju seksualnost kršeći norme seoskih konzervativnih sredina.