HRVATSKI CRTIĆ

Animirane avanture smrdljivog Martina uskoro u kinima

14.05.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Prvi hrvatski nezavisni dugometražni animirani film 'Inspektor Martin i banda puževa' dolazi u kina 31. svibnja

Inspektor Martin obožava detektivski posao, koji obavlja sa strastvenim štovanjem svojih uzora, Jamesa Bonda i Sherlocka Holmesa, ali i profesora Baltazara i Poirota - ali u osnovi, ovaj 'vladin čovjek' zapravo je smrdljivi Martin, koji se stidi svog imena pa voli da ga se oslovljava Martan, jer to zvuči francuski i profinjeno. Gospodin Martin, pardon, Martan, ujedno je i glavni junak prvog hrvatskog nezavisnog animiranog filma nazvanog 'Inspektor Martin i banda puževa', koji će hrvatska publika u kinima moći gledati od 31. svibnja.

Neki su to već napravili, jer svjetska premijera odrađena je lani na dječjem festivalu u Šibeniku, no sada kreće službena distribucija na koju se čekalo čak tri godine. Naime, film je, štoviše cijela trilogija čiji je ovo prvi dio, završen još prije tri godine, nakon nešto manje od godine dana produkcije, no da bi ga se moglo prikazivati u domaćim kinima, moralo se pričekati da uvjeti istih tih kina sustignu digitalnu tehnologiju za koju je ovaj uradak pripremljen.

'Inspektor Martin i banda puževa' financiran je privatnim sredstvima i predstavlja posve tržišni projekt, koji nije potpomogla niti jedna državna institucija, a producirao ga je Alter Studio (poznat po mnogim projektima sinkronizacije crtića), zajedno s radionicom za animaciju Dva lijena psa. Izvorna ideja dolazi od Tomislava Zagode (dobitnika nagrade Grigor Vitez za roman 'Balada o Buginim gaćicama'), scenarij su napisali Igor Lepčin i njegov brat Saša, a Igor, čiji je ovo filmski/animacijski debi, potpisuje i režiju.

Sadržaj glasi ovako: inspektor Martin gubi svoj tajanstveni paket u neobičnoj avionskoj nesreći iznad male, zabite, ali lijepe i pitoreskne livadice. U potrazi za paketom susreće nekoliko opaljenih puževa, jednu šarmantnu gradonačelnicu i starog poznanika iz osnovne škole s kojim se mrzi najviše na svijetu. Jedan po jedan, Martin i puževi padaju u ruke opakom Stanku, najokrutnijem kriminalcu u dolini, koji silno želi doznati što se nalazi u Martinovom paketu. Nakon što savladaju i zatvore opakog Stanka, inspektor Martin i puževi osnivaju tajnu jedinicu za borbu protiv kriminala na maloj, zabitoj, ali lijepoj i pitoresknoj livadici.

Božidar Alić daje glas Martinu, a tu su i Ljubomir Kerekeš kao Davor Golatch (niži inspektor, puž golać koji je izgubio kućicu na kartama), Kristijan i Robert Ugrina, Baby Dooks Hrvoje Kečkeš, Luka Jaklić i Zrinka Vrabec Mojzeš