ALBUMI TJEDNA

Alicia Keys i dalje ne zna za promašaj

28.11.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Peti album uvijek pouzdane Alicie Keys, četvrti u samo tri godine Susan Boyle plus 12. nepoderivog Erosa Ramazzottija


ALICIA KEYS – GIRL ON FIRE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Alicia Keys je 2009. izdala svoj najzreliji i najbolji album 'The Element Of Freedom', pa ubrzo nakon toga razdužila klavir i mikrofon i otišla na rodiljni. Po povratku je i ona podlegla izazovu da glas svoga djeteta stavi na album (nije tome primjerice odolio ni niže razmotreni Eros Ramazzotti), pa tako dvogodišnjeg Egypta čujemo na kraju solidne mid-tempo balade 'When It's All Over' bez nekog očitog razloga osim što mu je to mamu vjerojatno učinilo jako sretnom. Osim navedenog zahvata, 'Girl On Fire' ne unosi neke velike novine u stil i zvuk Alicie Keys, barem ne u odnosu na gore navedenog prethodnika. Osim uobičajenih sofisticiranih Alicijinih piano balada i big beat/nu soul komada, osjeća se tu i lagani dašak jazza i retro soula i to bi bilo to. Za ovu je priliku Alicia angažirala jaku ekipu producenata (Dr.Dre, Salaam Remi, Babyface…) i suautora (Emeli Sande, Frank Ocean, Bruno Mars) pa je i to, makar je takav pristup danas redovna stvar, ponešto obogatilo stvari. Sandein utjecaj primjerice, osjeti se odmah na početku albuma u melodiji inicijalno diskretne, a kasnije epske 'Brand New Me', dok je dodir Franka Oceana zamjetan u predzadnjoj, također sjajnoj 'One Thing'. No, nisu to redovne industrijske narudžbe, jer Alicia je sama po sebi jak autor (koji ponekad radi i za druge), već autorske kolaboracije u kojima se podjednako čuju obje strane. Od 'fizičkih' gostovanja, imamo neizbježnu Nicki Minaj u album verziji naslovnog singla – zaraznog, pulsirajućeg i većeg od planine plus već pomalo zaboravljenog Maxwella u upravo suprotnoj 'Fire We Make'. No, da ne bi bilo zabune – svaka čast gostima i suradnicima, ali ovo je čisti, stopostotni album Alicie Keys i to mu je najveća vrlina.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Značajno više dobrog – pogotovo jer se tu ne radi o redovnoj r'n'b robi za jednokratnu upotrebu na top listama već o profinjenom autorskom soulu, doduše ništa manje komercijalnom…
NAJBOLJE STVARI 'Brand New Me', 'Girl On Fire', 'One Thing', 'New Day', 'Not Even The King'…
DAKLE Naslov ne laže – Alicia je trenutno zaista 'on fire'…

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
26. studenog
IZDAVAČ: RCA SONY/MENART

SUSAN BOYLE – STANDING OVATION THE GREATEST SONGS FROM THE STAGE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Komitet koji je Simon Cowell skupio oko Susan Boyle očito misli da se željezo kuje dok je vruće, no temperatura ovog metala sve je više upitna. Ovo je, naime već četvrti Boylein album u jedva tri godine i popriličan korak natrag u odnosu na prethodnika, iznenađujuće solidni 'Someone To Watch Over Me', na kojem se hrabro (i uspješno!) pohrvala s između ostalih i Depeche Mode i Tears For Fears te po prvi put u karijeri otpjevala par solidnih, samo za nju napisanih originala. 'Standing Ovation' je, i po izboru pjesama i po aranžmanima ubitačno predvidljiva kolekcija obrada klasika iz mjuzikala.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Ne treba trošiti riječi na to koliko su Boyleičin glas i izvedba besprijekorni, no ovim verzijama strahovito fali dramatičnosti i bar mrvice nekog avanturizma.
NAJBOLJE STVARI Abbina 'The Winner Takes It All' naprosto zato što ju je teško pokvariti, kao i Webberove 'Memory' i 'All I Ask Of You' ili pak Sondheimovu 'Send In The Clowns'.
DAKLE Ovacije za Susan Boyle, zvižduci za njen mudri menadžment.

OCJENA: 6/10
DATUM IZLASKA:
13. studenog
IZDAVAČ: SYCO/SONY/MENART

EROS RAMAZZOTTI – NOI

TKO/ŠTO/KAKO/KADA 12. album u bilo kojoj karijeri nije trenutak za neke radikalne zahvate i promjene, pogotovo ne u karijeri poput Erosove, koja je s godinama sve uspješnija, odnosno globalno raširenija – on, naime, svoje albume odavno izdaje i na španjolskom, a to je tržište od više stotina milijuna potencijalnih konzumenata. Logično da onda Eros na svojim projektima igra na sigurno, samo je od albuma do albuma pitanje trenutne inspiracije u danom trenutku. A trenutno po tom pitanju stoji jako, jako dobro.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Velika većina dobrog. Na prvu loptu se čini da je u zvuk ubacio malo coldplayevskih elemenata, no to ispadne tek fensi ukras jer odmah nakon nekog takvog klavirskog intra ili pak gitarske dionice slijedi uobičajena, na kilometar prepoznatljiva Erosova pop kancona.
NAJBOLJE STVARI Sjajan prvi singl, tipičan erosovski ubod 'Un Angelo Disteso Al Sole' plus ništa slabija 'Fino All'estasi' (s Nicole Sherzinger), zatim 'Noi', 'Balla Solo La Tua Musica', 'Questa Nostra Stagione' i 'Cosi'.
DAKLE 'Noi' je možda i najbolji Erosov album u posljednjih desetak godina.

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
13. studenog
IZDAVAČ: UNIVERSAL MUSIC