FESTIVAL NIJEMOG FILMA

7. PSSST! gledatelje vodi od Zagreba do Japana

04.10.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Centar za kulturu Trešnjevka ove će godine već sedmi put biti domaćin Festivala nijemog filma PSSST!, koji će se održati od 7. do 9. studenoga 2013. u prostorima Centra, Park Stara Trešnjevka 1 u Zagrebu

Osim natjecateljskog programa u kojem će se domaći i međunarodni nijemi filmovi natjecati za festivalsku nagradu 'Veliki Brcko', i na ovogodišnjem će se PSSST!-u tradicionalno prikazati dio hrvatske nijemofilmske baštine, ovoga puta snimkama starog Zagreba u izdanju Hrvatske kinoteke. Glavna je tema festivala ove godine japanski film pa će gledatelji moći uživati u nijemim japanskim klasicima, uključujući i kultnu Kinugasinu 'Stranicu ludila', kao i nijeme filmove Mizoguchija i Ozua.

Osim hrvatskog i japanskog filma, bit će prikazan i neobičan austrijski nijemi film o kolonijalnim pustolovima u Africi, a u informativnoj sekciji novi nijemofilmski hit, španjolska 'Snjeguljica'.

PSSST! tradicionalno surađuje s vrhunskim glazbenicima koji nijemim projekcijama daju zanimljivu zvučnu podlogu u svim žanrovima – od rocka, preko klasike do jazza i elektronike. Ljubitelji nijemog filma stoga će i ove godine moći uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje vodi kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Filmski užitak zaokružit će tradicionalni subotnji tulum nakon proglašenja pobjednika. Ulaz na sve projekcije je besplatan