TOP LISTA

50 najboljih stranih albuma 2008.

22.12.2008 u 09:18

Bionic
Reading

I ove je godine bilo sjajne nove glazbe – izabrali smo 50 albuma koje se isplati poslušati ako ste ljubitelj rocka, popa, heavy metala, hip hopa, countryja, housea, ambienta, dooma, basslinea, dubstepa, R&B-ja, soula, electra...

1. Jamey Johnson, 'That Lonesome Song'
Nakon što ga je ostavila supruga, a Jamey se počeo hrvati s alkoholom i drogom nastao je 'The Lonesome Song', zbirka ubitačno dobrih country i rock pjesama – prvo izdanje izišlo je 2007. u MP3 obliku, no onda je materijal zapeo za uho izdavačkih kuća koje su (uz manje modifikacije) ove godine objavile i CD s novim pjesmama. Rezultat je jedan od najinteligentnijih i najmračnijih, koliko i najpozitivnijih albuma o slomljenim srcima – ikada!

Jamey Johnson
2. Young Jeezy, 'The Recession'
Gangster u svijetu pištolja, kokaina i dnevne politike – Jeezy je i dalje jedan od 'najkul' 'gangsta propovjednika' današnjice, s jedinstvenom vrstom dirty south slo-mo stila. No još zanimljiviji jest sonični svijet usporene i basom natopljene Atlante, s filmskim ugođajem i energijom koju donosi jedan posve nov, svjež i revolucionaran zvuk.

3. Lee Ann Womack, 'Call Me Crazy'
Zovite je ludom, ali žena je genijalka – ljubav, birtije, alkohol, usamljenost i posljednji pozivi prije odlaska u zalazak sunca... Sva ta savršena lirika ima društvo u obliku savršenih melodija, a 'Call Me Crazy' briljantni je ženski pandan 'The Lonesome Song'.

4. T.I., 'Paper Trail'
Nagodinu T.I. odlazi u zatvor, no dok ne iziđe s povratničkim albumom, imate priliku poslušati sve što ima za reći o svojim trenutnim problemima s neprijateljima i zakonom. 'Paper Trail' pisao je za vrijeme kućnog pritvora (nakon uhićenja zbog trgovine mitraljezima), a materijal je negdje između klasičnog južnjačkog gangsta rapa i ispovjedničko-pokajničkog motivacijskog predavanja. Izvrsna kombinacija.

T.I.

5. Willie Nelson, 'Moment Of Forever'
Stari Willie i dalje je živ, zdrav i pun snage za nove balade – Kenny Chesney je producirao ovaj materijal, uspjevši oživjeti za 21. stoljeće sound starog jarca, a ima tu svega, od bijesa prema američkoj vlasti do kaubojskih motanja džointa, uz slavljenje života, Boga i sela.

6. Lustmord, 'Other'
Apsolutni kralj (neki kažu i začetnik žanra) dark ambienta, Brian 'Lustmord' Williams (osamdesetih poznat kao član legendarnih SPK) u svojoj novoj zbirci čarobno ledenih, jezivih i na neki pomaknuti način romantičnih trackova dokazuje da unatoč stažu od 20 izdanih albuma i dalje zvuči svježije i zanimljivije od većine daleko mlađih (i bezidejnijih) eksperimentatora.

7. Lindstrom, 'Where You Go I Go Too'
Album od tri duge, plesne i atmosferične pjesme. Norvežanin Hans-Peter Lindstrøm snimio je pomalo bizarnu, ali neopisivo privlačnu kombinaciju italopopa i Baleara, skandinavskog i mediteranskog, morskog trancea i soundtracka talijanskih 80's eurocrime/giallo filmova, klupskog i kućnog, kičasto epskog i zabavno introvertiranog.

8. Kenny Chesney, 'Lucky Old Sun'
Kennyja još uvijek drži razvod od Renee Zellweger pa je tako 'Lucky Old Sound' nova zbirka egzistencijalističkih morskih balada. Ovog puta još više pop, s country-reggae kombinacijom 'Everybody Wants To Go To Heaven' (suradnja s Wailersima) i jako puno jednostavnih i 'učinkovitih' seciranja melankoličnog života pod palmama.

 

Dragonforce
9. Dragonforce, 'Ultra Beatdown'

'Guitar Hero' ikone tek ove godine dobivaju poštovanje koje su odavno zaslužile, ali nikad nije kasno – 'Ultra Beatdown' je također sjajna zbirka urnebesnog retro-metala, bjesomučnih 200-na-sat sviranja gitara i tekstova kao izišlih iz fantasy parodija, ali na 'najljupkiji' mogući Dragonforce.

10. InnerPartySystem, 'InnerPartySystem'
Kao Depeche Mode s nešto avangardnijim pristupom electru, ali i s još većom uronjenošću u emo-pop melodije. Debi američkih majstora kombiniranja dancea, popa i industriala funkcionira i kao kućni i kao klupski, ali i kao klasični koncertni materijal.

 

11. Buraka Som Sistema, 'Black Diamond'
12. Jex Thoth, 'Jex Thoth'
13. Hatebreed, 'Live Dominance'
14. VA, 'Watch The Ride Mixed By Skream'
15. VA, 'The Sound Of Bassline'

16. Lucinda Williams, 'Little Honey'
17. Jedi Mind Tricks, 'History Of Violence'
18. Kanye West, '808s & Heartbreak'
19. Leila, 'Blood Looms And Blooms'
20. Disfear, 'Live The Storm'

21. Immortal Technique, 'The 3rd World'
22. Ludacris, 'Theater Of The Mind'
23. The Raveonettes, 'Wishing You A Rave Christmas'
24. Lil Wayne, 'Tha Carter III'
25. Joey + Rory, 'The Life Of A Song'

26. Before The Dawn, 'Soundscape Of Silence'
27. Jack Johnson, 'Sleep Throught The Static'
28. The Tiger Lillies, 'Seven Deadly Sins'
29. Angel O.D., 'For All The Beloved Bullshit From The Past, Present And Future'
30. Alan Jackson, 'Good Time'

31. Zac Brown Band, 'The Foundation'
32. Tricky, 'Knowle West Boy'
33. Duffy, 'Rockferry'
34. Drive By Truckers, 'Brighter Than Creation's Dark'
35. David Banner, 'Greatest Story Ever Told'

36. Scars On Broadway, 'Scars On Broadway'
37. Dusk And Blackdown, 'Margins Music'
38. Kings Of Leon, 'Only By The Night'
39. Juelz Santana presents 'Skull Gang Mixtape'
40. Raphael Saadiq, 'The Way I See It'

41. Polysics, 'We Ate The Machine'
42. Snoop Dogg, 'Ego Trippin'
43. Merzbow, 'Anicca'
44. Nine Inch Nails, 'Ghosts I – IV'
45. Trina, 'Still Da Baddest'

46. Erykah Badu, 'New Amerykah Part One (4th World War)'
47. Lykke Li, 'Youth Novel'
48. Trivium, 'Shogun'
49. Neil Diamond, 'Home Before Dark'
50. Randy Travis, 'Around The Bend'