STUDENI U ZAGREBU

4. Tjedan izraelskog filma najveći do sada

14.11.2012 u 10:07

Bionic
Reading

Novi, 4. po redu Tjedan izraelskog filma donosi čak 14 filmskih naslova, igranih i dokumentarnih

Na danas održanoj press konferenciji u zagrebačkom kinu Europa veleposlanik Izraela Nj.E. Yossi Amrani predstavio je novo, četvrto po redu izdanje Tjedna izraelskog filma, opisavši ga kao najveću i najambiciozniju filmsku smotru ovog tipa do sada - od 15. do 20. studenog u kinu Europa prikazat će se osam igranih i šest dokumentarnih filmova. Ti bi naslovi, kaže Amrani, trebali predstaviti Izrael Hrvatima pomoću filma, no i hrvatska će se publika moći pronaći u njima jer su priče univerzalne, a bave se uglavnom životima običnih ljudi.

Riječ je o redom novim naslovima, snimljenima tekuće ili prošle godine u Izraelu, ali i međunarodnim koprodukcijama s izraelskim predznakom, a među tim svježim, ponekad i višestruko nagrađivanim filmskim uratcima ističe se njih nekoliko - primjerice, već na samom otvorenju moći ćemo gledati 'Moja Australija', dramu koja se bavi nama malo poznatom tematikom masovnih useljavanja u novostvorenu židovsku državu šezdesetih te krize identiteta koje su mnogi mladi ljudi proživljavali u novom životnom kontekstu. U ovom slučaju riječ je o mladim antisemitima koji otkrivaju da su, iako odgojeni kao poljski katolici, zapravo Židovi.

Uz 'Salsu Tel Aviv', 'Suton', 'Potop', 'Moja divna sestra'..., u programu će se naći i kontroverzno seciranje religijskog fundamentalizma 'Božji susjedi', ove godine nagrađeno u Cannesu.

Dokumentarni dio programa također donosi niz zanimljivih uradaka, od portreta Lie van Leer, osnivačice izraelskog filmskog arhiva, Kinoteke i Jeruzalemskog filmskog festivala u filmu 'Lia' do 'Sanjalice', predstavljanja života i svijeta ortodoksnih Židovki koje sanjaju o snimanju filmova.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.