IZNENAĐENJE

Navike koje baš i nisu tako zdrave

03.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Iako se pridržavate zdravih navika, ipak vam se ponekad dogodi da se razbolite, ma koliko pazili. Možda su za to upravo odgovorne 'zdrave' navike za koje i ne sumnjate da štete vašem zdravlju

Nezdrava hrana, manjak sna, previše kofeina, alkohola i pušenje – svi znaju da su to neke od najčešćih nezdravih navika. Međutim, predugo spavanje, hrana lišena masnoće i kava bez kofeina iako se ubrajaju u zdrave navike u stvari štete zdravlju.

Rano ustajanje tijekom tjedna zna biti vrlo iscrpljujuće, no dugo spavanje vikendom kako biste nadoknadili nedostatak sna nije baš zdravo. Naime, upravo subotnje i nedjeljno izležavanje u krevetu može uzrokovati da se osjećate pospano i umorno. Znanstvenici tvrde da dulje spavanje vikendom zbunjuje stanice mozga. Stoga znanstvenici preporučuju da se probudite u vrijeme u koje se inače budite, a poslijepodne odrijemate kada osjetite umor.

I kava bez kofeina može naštetiti zdravlju

Ispijanje velike količine kave svakako nije zdravo, međutim i kava bez kofeina ostavlja tragove na našem zdravlju. Znanstvenici su dokazali da žene koje piju više od četiri šalice kave bez kofeina dnevno imaju velike šanse razviti reumatski artritis.

Izbjegavanje hrane pune masnoće i kalorija svakako je preporučljivo. Međutim, striktno pridržavanje dijete u pri kojoj jedete samo niskokaloričnu hranu šteti vašem zdravlju. Znanstvenici preporučuju svakodnevnu konzumaciju masnoća. No, svakako bi trebalo izbjegavati hranu poput one pržene u ulju.

Čučanje na javnom zahodu kako bi se izbjegla mogućnost zaraze bakterijama prakticira veliki broj žena. Ipak, znanstvenici tvrde da upravo čučanje na zahodu povećava šanse za razvoj urinarne infekcije. Naime u tom položaju žene ne uspijevaju potpuno isprazniti mjehur te su velike šanse za nastanak urinarne infekcije.

Vrijeme doručka se može učiniti kao savršeno za uzimanje vaše dnevne doze multivitamina. No, kako znanstvenici tvrde, kombinacija vlakana i multivitamina uzrokuje gubitak mnogih zdravih sastojaka koje tijelo u tom slučaju ne apsorbira.

Bol u leđima uzrokovana dugim sjedenjem na radnom mjesto je česta pojava. Mnogi je pokušavaju riješiti uspravnim i pravilnim sjedenjem. Međutim znanstvenici s Sveučilišta u New Yorku tvrde da upravo time se povećava bol u leđima. Kao najbolja alternativa preporučuje se da svakih dvadesetak minuta uzmete stanku od dvije minute te ragibate i opustite mišiće.