Zdravlje BOJE ZDRAVLJA

Narančasto i zeleno povrće štiti od raka

  • Autor: tportal.hr
  • 23.11.2010 13:45:33
  • 23.11.2010 12:16:59

Za mrkvu se dugo vremena vjerovalo da je vrlo korisna za dobar vid, no sudeći prema tvrdnjama znanstvenika, mrkve imaju znatno važniju ulogu. Prema najnovijem istraživanju, upravo mrkva umanjuje rizik obolijevanja od bolesti srca te štiti od zloćudnog raka

Povrće kao što je slatki krumpir, bundeva, tikvica i, naravno, mrkva prepuno je karotenoidima koji pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Tamnozeleno povrće, poput brokule i graška, obiluje antioksidansima koji su vrlo korisni u prevenciji raka pluća.

Tijekom 14 godina, koliko je potrajalo istraživanje, znanstvenici su dokazali da upravo ovo povrće sadrži jake karotenoide koji pospješuju i produljuju život.

Kronične bolesti kao što su bolesti srca i rak uzrokovani su nastalom štetom na DNA, a upravo konzumacija ovog povrća umanjuje tu štetu.

Doktor Chaoyang Li voditelj ovog istraživanja u Atlanti tvrdi: 'Istraživanje je pokazalo da konzumacija voća i povrća pozitivno djeluje na smanjenje rizika obolijevanja od raka pluća. To se posebice odnosi na voće i povrće žute i narančaste boje kao što je mrkva, naranča, slatki krumpir i bundeva te ono tamnozelene boje poput brokule, graška, mahuna, špinata i salate.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više