INDIKATOR BOLESTI

Tajna zdravlja nalazi se u vašoj kosi

30.11.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Kada se radi o kosi, većina žena razmišlja stoji li im bolje duga ili kratka kosa te žele li modernu ili nešto klasičniju frizuru, a odluka o boji kose se ponekad donosi danima. Međutim, stručnjaci tvrde da kosa može mnogo reći o nama te biti pokazatelj raznih bolesti

'Smatrali smo kosu neživim proteinom, no došli smo do otkrića da zdravlje i potencijalne bolesti utječu na kosu. Kosa reagira na stres, razne zdravstvene tegobe te općenito stanje organizma', tvrdi dermatologinja Victoria Barbosa.

Sušila za kosu, plivanje u bazenu čija voda sadrži veću koncentraciju klora te razne boje za kosu često su odgovorni za suhu, oštećenu i tanku kosu. Međutim, promjena teksture kose gdje je kosa izrazito tanka te zamjetno ispada može upućivati na

Ispadanje kose nakon tuširanja ne treba olako shvatiti

hipotireozu. Rješenje je odlazak liječniku te vađenje svih potrebnih nalaza.

Perut te malene krastice na tjemenu često upućuju na pojavu psorijaze. Psorijaza je jedna od najčešćih autoimunih bolesti prilikom koje se prečesto obnavljaju stanice kože te se ljušte. Najbolji savjet je posjetiti dermatologa koji će preporučiti terapiju.

Uobičajeno je da dnevno ispadne između 100 i 150 vlasi, no ukoliko primijetite znatno veći broj ispalih vlasi na ručniku ili četki, vrijeme je da se zapitate. Naime, jače ispadanje kose može biti uzrokovano jačim fizičkim ili psihičkim stresom.

Ispadanje kose može biti potaknuto i temperaturom, gripom ili infekcijom. Isto tako, uzrok mogu biti i dijabetes, kontracepcijske pilule te antidepresivi. Ispadanje kose zbog ovakvih razloga privremeno je i nakon što se organizam oporavi, kvaliteta kose će biti znatno bolja.

Suha i lako lomljiva kosa, iako se čini da ispada, zapravo se lomi na vrhovima. Lomljenje kose uzrokovano je kemikalijama koje se nalaze u preparatima za njegu kose te bojama. Izbjeljivanje, ravnanje i druge tehnike uništavaju folikulu kose te dopuštaju da kemikalije uđu u kosu te je oslabe.

Međutim lomljenje kose može biti izazvano i Cushingovim sindromom, odnosno hiperkortizolizmom, endokrinim poremećaj koji je posljedica povišene razine hormona kortizola.

Sjeda kosa dolazi s godinama, no ponekad može biti uzrokovana i stresom ili traumom. Znanstvenici vjeruju da jači stres može požuriti sijedenje kose. Naime, znanstvenici su promatrali ulogu slobodnih radikala koje proizvodimo dok smo pod stresom, a istraživanje dokazuje da radikali sprečavaju folikulu kose da apsorbira pigment.