TOP LISTA SAVJETA

U deset koraka zauvijek se riješite viška kilograma

16.11.2010 u 06:56

Bionic
Reading

Jesti kruh i tjesteninu ili pak samo voće i povrće? Treba li jesti meso, jesu li slatkiši dopušteni? Pitanja su to koja si mnogi postavljaju u pokušajima da slijede neku od brojnih dijeta

Stručnjaci savjetuju da zaboravite sve one brojne, ponekad i komplicirane upute koje sadržava gotovo svaka dijeta te se prestanete opterećivati organiziranjem često i ne tako jednostavnog dnevnog menija. Sve što trebate je pridržavati se deset jednostavnih koraka te tako se zauvijek riješiti neželjenog viška kilograma.

Obavezno se informirajte o potrebnoj dnevnoj količini kalorija. Formula je jednostavna: ukoliko unosite previše kalorija, debljat ćete se, a ako unosite premalo kalorija, tijelo će biti iscrpljeno, a vi umorni i bez koncentracije.

Jedite pet do šest manjih obroka dnevno. Preskačući obroke, pregladnit ćete, a posljedica toga je sniženje razine šećera u krvi te ćete početi grickati slatkiše. Stoga, radije konzumirajte pravi obrok svakih nekoliko sati nego da ste cijeli dan gladni i jedete slatkiše.

Osigurajte si svaki dan pet do šest porcija voća i povrća. Voće i povrće su prave vitaminske bombe i hranjive tvari koje sadrže teško može nadomjestiti bilo koja druga

Hranite se zdravo i raznoliko

namirnica. Iako je voće i povrće tamnih boja najzdravije, svako je prepuno vlakana, antioksidansa i vitamina.

Pobrinite se da vam prehrana bude uravnotežena te izbacite zasićene masnoće. Preporučuje se da 40 posto prehrane iznose ugljikohidrati kao što su žitarice i voće, 30 posto zdravi proteini koji se nalaze u pilećim i purećim prsima, a posljednjih 40 posto trebali bi zauzeti zdrave masnoće kao što je maslinovo ulje.

Konzumirajte zdrave ugljikohidrate te jedite cjelovite žitarice koje se nalaze u pšeničnom kruhu, smeđoj riži, voću i povrću. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate u šećeru i bijelom brašnu. Isto tako, preporučuje se smanjena konzumacija alkohola koji ima gotovo najviše nezdravih ugljikohidrata.

Pripazite na veličinu porcija na svome tanjuru. Stručnjaci savjetuju da količina hrane u jednom obroku koja sadrži proteine ne bi trebala biti veća od dlana, a ugljikohidrata od šake.

Izbjegavajte slatka pića i voćne sokove. Umjesto toga pijte puno vode i nešto manje čaja. Stručnjaci preporučuju osam čaša vode dnevno.

Tri puta tjedno uživajte u finoj ribi prepunoj omega-3 kiselina koje vas štite od bolesti srca. Među ribama, posebno se ističu losos, skuša i sardine.

Uvijek si pripremite zdrave grickalice
za slučaj gladi. Razmak između dva obroka upotpunite lješnjacima, bademima, jogurtom te tako izbjegnite napast da navalite na slatkiše.

Ponekad si dopustite poslasticu i nemojte osjećati grižnju savjesti zbog toga. Sasvim je normalno ponekad osjetiti nezaustavljivu potrebu za čokoladicom, čipsom ili kremastim kolačima.