EU PRESUDILA

Kontracepcijska pilula HRA nije abortivna

27.10.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Prema podacima laboratorija HRA (izumitelja prve kontracepcijske pilule na svijetu - levonorgestrel), pilula 'za dan poslije' (ulipristal) dobro se prodaje, naročito nakon što je dozvoljena njena komercijalizacija unutar EU bez recepta

Europska agencija za lijekove potvrdila je da pilula 'za dan poslije' kompanije HRA ni na koji način ne utječe na zid maternice.

To je važno jer se raspiruju sumnje oko toga je li ta pilula abortivna ili nije. EU tvrdi da nije. Rezultati istraživanja pokazuju da ta pilula nije onemogućavala, kako se mislilo, nidaciju (usađivanje, odnosno implantaciju embrija u unutrašnji zid maternice), što se u nekim krugovima izjednačuje s abortivnim procesima.

Drugim riječima, pokazalo se da pilula nema mogućnost prekida već postojeće trudnoće nego ona samo sprečava ovulaciju ili pak implantaciju oplođenog jajašca u maternici.

'Ella ima petodnevno djelovanje kako bi se, u slučaju da ovulacija nastupi koji dan kasnije, spriječio susret zrele jajne stanice sa spermatozoidima koji u vratu maternice mogu preživjeti pet dana nakon spolnog odnosa', objasnio je nedavno direktor talijanske podružnice HRA Pharme Albert Aiuto.